Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesBiologische certificering is obstakel

Akkerbouwer trekt aandacht op LinkedIn

Biologische certificering is obstakel

Aaltertroshaver, sojabonen, lijnzaad en pompoenen. Dat zijn de vier hoofdgewassen van Ivar van Dorst uit Etten-Leur (NB). Daarnaast teelt hij onder meer linzen en kruiden voor thee, die hij verkoopt via zijn webshop. Het verkrijgen van een biologische certificering bleek een obstakel, vanwege de kosten. „Ik heb tweecertificaten nodig. Dat is financieel niet haalbaar.”

Een paar weken geleden plaatste Van Dorst een bericht op Linked­In. De boodschap: hij wil wel een bio-certificaat, maar de kosten zijn voor hem te hoog. Hij trok zijn aanvraag terug, maar kreeg alsnog een rekening van Skal Biocontrole. Met het bericht trok hij veel aandacht. „Dat had ik echt niet verwacht. Meer dan 6.000 mensen hebben het bekeken, ik heb meer dan 45 reacties gehad. Ook heb ik contact gehad met de directeur van BioNext. Ik werk biologisch en zou graag de certificering halen. Maar omdat ik zit met de teelt en de verkoop via de webshop, heb ik twee certificaten nodig. Dat is financieel niet haalbaar. Daarnaast werk ik met gewassen waarvoor je aparte aanvragen moet doen. Ook dat is voor mij financieel niet aantrekkelijk.”

Transparantie

De certificering wil Van Dorst vooral behalen vanwege de transparantie. „Het bio-keurmerk wordt strikt gecontroleerd. Dat is voor veel consumenten een geruststelling. Zij weten dat het dan echt klopt wat ze kopen.”

Daarnaast is het voor hem nu lastiger om zijn producten goed te verkopen. Afzet via een biologische bakkerij gaat bijvoorbeeld niet zonder certificaat. „En het is moeilijker om een goed verhaal te vertellen. Ik heb geen bio-certificaat, dus ik mag het ook niet biologisch noemen. Dus dan noem ik het agro-ecologisch. Maar om dat goed uit te leggen, kost veel tijd en energie.”

Lees de complete verhaal van Ivar van Dorst aanstaande vrijdag 4 mei in het regionale agrarische vakblad Stal & Akker. Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Tekst: Anne Jansen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top