Vlodropse Q-koortspatiënt stuurt aan op sluiting melkgeitenbedrijf

De zaak is aangezwengeld door een Vlodropse Q-koortspatiënt die 360 meter verderop woont. Hij vindt dat de vergunning van tafel moet omdat de gemeente geen milieueffectrapport (mer) heeft gevraagd van de geitenhouder. De vergunning werd verleend met een zogenaamde beperkte milieutoets. De Vlodropse boer kon daarmee zijn legkippenbedrijf omzetten naar 1.600 melkgeiten en 400 opfokgeiten. Het bedrijf telt inmiddels 600 melkgeiten. „De opbouw duurt een tijdje. Melkgeiten tover je niet zomaar ergens vandaan.”
Uitstoot daalt
Op 13 juni 2017 verklaarde de gemeente Roerdalen de bezwaren van de omwonende ongegrond. Volgens de gemeente dalen de uitstoot van ammoniak en fijnstof. Een mer is dan niet nodig. Op 16 juni 2017 bracht het RIVM het tweede rapport Veehouderij en Volksgezondheid (VGO II) uit. Daarin staat dat er een verband is tussen longontsteking en geiten.
Hard wetenschappelijk bewijs werd niet gegeven, en nu is dat bewijs er ook nog niet. De buurtbewoner vindt niettemin dat Roerdalen met het VGO II rekening had moeten houden. Hij vindt dat de gemeente het voorzorgsbeginsel heeft geschonden. De gemeente zegt dat het rapport pas drie dagen na de beslissing op bezwaar is gepubliceerd en dat het rapport op 13 juni 2017 nog niet bekend was. Op basis van het VGO II-rapport ging de GGD Limburg Noord adviseren om twee kilometer afstand aan te houden tussen woningen en geitenhouderijen.
Hoger beroep
De rechtbank Limburg gaf de gemeente Roerdalen vorig jaar gelijk. De verandering van pluimvee naar geiten heeft geen belangrijke gevolgen voor het milieu, bepaalde de rechtbank. Uitspraak van de Raad van State (hoogste bestuursrechter die zetelt in Den Haag) in het hoger beroep van de buurtbewoner volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek