Jonge Brabantse biologische melkveehouders vechten om subsidie stalvloer

De familie Schots vindt dat ze niet de dupe mag worden van een klein regeltje, terwijl de subsidieregeling bij uitstek voor hun biologische natuurvriendelijke melkveehouderij is zijn bedoeld. Het gaat om een subsidie om jonge veehouders een steuntje in de rug te geven die hun bedrijven willen innoveren en natuurvriendelijker maken.
En dat is precies wat Paul en Lia Schots doen. Zij namen in 2014 de melkveehouderij van Lia’s oom Albert Vink over. „Oom Albert had geen kinderen en vroeg aan alle neven en nichten in de familie of iemand de boerderij wilde voortzetten. Lia was zijn nichtje en dierenarts. Zij wilde dat graag. Ik zag het ook zitten, hoewel ik niet uit een boerenomgeving kom. Ik werkte eerder bij Philips”, zei Pauls Schots tijdens de rechtszaak in Den Haag.
Flink in de papieren
Om fiscaal-technische redenen bleek het handiger om de maatschap pas vijf jaar later in 2019 geheel op hun naam te zetten. Maar in de praktijk waren zij al vanaf 2014 boer en boerin van hun melkveehouderij. Zij begonnen de veehouderij op vele punten aan te passen om te kunnen voldoen aan het certificaat voor biologisch boeren. Het vervangen van de oude mestroosters en vernieuwen van de stalvloer liep flink in de papieren. Gelukkig was daar de innovatie- en natuursubsidie van het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Vol goede moed vroegen ze in 2018 de subsidie voor de stalvloer aan. De aanvraag voldeed inhoudelijk aan alle eisen.
Uiteindelijk werd de aanvraag afgewezen door subsidieuitvoerorgaan provincie Noord-Brabant, omdat oom Vink tot 1 januari 2019 nog als hoofdbedrijfsleider in de maatschapakte stond. Oom Vink was al lang geen jonge boer meer. Hij ging juist met pensioen. „Om die reden moesten we volgens de subsidieregels een korting van 20 procent toepassen en daarmee kwam het subsidiebedrag net een paar honderd euro onder de drempel van 10.000 euro. En dus konden we geen subsidie verlenen”, aldus de provinciewoordvoerster. De familie Schots vindt dat onbegrijpelijk, want in de praktijk runden ze al sinds 2014 de boerderij en op 1 januari 2019 lag er een nieuwe maatschapakte met alleen Paul en Lia Schots als maten.
Fout gedaan
De Raad van State vroeg aan de Brabantse zegsvrouw of het nog uitmaakt dat ten tijde van de beslissing op bezwaar in juni 2019 de subsidieaanvraag alsnog aan alle formele voorwaarden voldeed. Volgens de provincie maakt dat niet uit. „Want wat telt is de datum van de aanvraag van de subsidie. En die was in 2018 aangevraagd. En toen was oom Albert nog maat. Bovendien was de subsidiepot van dat jaar al leeg. Dit soort subsidies worden vele malen overtekend”, zei de provinciewoordvoerster. „En als de Raad van State toch vindt dat de RVO en provincie het fout hebben gedaan?", vroeg rechter en staatsraad Jade Gundelach. „Dan moeten we alsnog een potje zoeken om de subsidie aan de familie Schots te kunnen uitkeren", aldus de Brabantse woordvoerster. Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen