Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantFotoserie: Innovatief gerookt ei laat smaakpapillen dansen

Fotoserie: Innovatief gerookt ei laat smaakpapillen dansen

Er zijn weinig innovaties in het eierschap. Twee horecamensen hebben een wel heel bijzonder product op de markt gebracht. Gijsbert en Annegien Bos haalden de Australische lekkernij, een koud gerookt ei, naar Nederland. Een vers ei waar je alles mee kunt doen wat je met een normaal ei ook doet maar met een langere houdbaarheid.
Annegien en Gijsbert Bos haalden het koud gerookte ei uit Australië naar Europa. Ze leerden elkaar kennen op de Hogere Hotelschool in Maastricht en werkten in de hotelbranche in binnen- en buitenland. Ze merkten dat er niet veel innovatie is op het gebied
Annegien en Gijsbert Bos haalden het koud gerookte ei uit Australië naar Europa. Ze leerden elkaar kennen op de Hogere Hotelschool in Maastricht en werkten in de hotelbranche in binnen- en buitenland. Ze merkten dat er niet veel innovatie is op het gebied van verschillende smaken in rauwe eieren. Vooral in de horeca zagen ze kansen. Chefs zijn altijd op zoek naar iets nieuws, is hun ervaring.
Door het koud roken blijven de eieren rauw en kun je er vanalles mee doen, net zoals met verse eieren. Ze hebben een speciale rooksmaak en zijn door het proces langer houdbaar. „De reacties die we krijgen zijn een subtiele rooksmaak en geur die doet denke
Door het koud roken blijven de eieren rauw en kun je er vanalles mee doen, net zoals met verse eieren. Ze hebben een speciale rooksmaak en zijn door het proces langer houdbaar. „De reacties die we krijgen zijn een subtiele rooksmaak en geur die doet denken aan gerookte zalm, bacon of barbecue”, legt Gijsbert Bos (38) uit.
Een smaakproef ter plekke levert het bewijs. Een gerookt roereitje smaakt alsof er bacon meegebakken is.
Een smaakproef ter plekke levert het bewijs. Een gerookt roereitje smaakt alsof er bacon meegebakken is.
Gijsbert en Annegien startten begin 2019 met een rookunit in hun tuin onder het speelhuisje en deelden de gerookte eieren uit aan hun netwerk. In mei 2019 startte het echtpaar met de startup Smoked Egg Europe. In september 2019 nam Annegien ontslag en gin
Gijsbert en Annegien startten begin 2019 met een rookunit in hun tuin onder het speelhuisje en deelden de gerookte eieren uit aan hun netwerk. In mei 2019 startte het echtpaar met de startup Smoked Egg Europe. In september 2019 nam Annegien ontslag en ging fulltime aan het werk bij Smoked Eggs in een bedrijfsverzamelgebouw in Drunen. Gijsbert combineert het bedrijf nog met een fulltime baan als operationeel directeur business catering bij Hutten.
De rookunit in het Brabantse Drunen. Met online hulp van de Australiërs geinstalleerd en getest. Vanwege corona kon niemand  overkomen. Ze experimenteerden met eiken- en kersenhout en sparden regelmatig met het Australische moederbedrijf The Smoked Egg Co
De rookunit in het Brabantse Drunen. Met online hulp van de Australiërs geinstalleerd en getest. Vanwege corona kon niemand overkomen. Ze experimenteerden met eiken- en kersenhout en sparden regelmatig met het Australische moederbedrijf The Smoked Egg Company. Het is een gekoeld rookproces dat betekent dat de warmtebron, de rookunit, naast de container met eieren staat. De eieren zelf worden niet verhit en blijven rauw.
In de rookgenerator gaat 25 kilogram gecertificeerd beukenhout geschikt voor voedselbereiding. Via luchtcirculatie met de juiste luchtvochtigheid en temperatuur, gaat de gerookte lucht via buizen naar de containers met de eieren. Het rookproces duurt zo’n
In de rookgenerator gaat 25 kilogram gecertificeerd beukenhout geschikt voor voedselbereiding. Via luchtcirculatie met de juiste luchtvochtigheid en temperatuur, gaat de gerookte lucht via buizen naar de containers met de eieren. Het rookproces duurt zo’n 18 uur.
De luchtwasser op de rookunit. De rook wordt door verneveling ‘gewassen’ voordat het de machine verlaat. Hierdoor voorkomen ze geuroverlast.
De luchtwasser op de rookunit. De rook wordt door verneveling ‘gewassen’ voordat het de machine verlaat. Hierdoor voorkomen ze geuroverlast.
De Smoked Eggs worden geleverd in gerecyclede plastic doosjes van 6 of 10 stuks. De oorspronkelijke plannen waren afzet via horeca. Vanwege corona en de gesloten horeca hebben ze de plannen aan moeten passen en zijn ze de retail intensief gaan benaderen.
De Smoked Eggs worden geleverd in gerecyclede plastic doosjes van 6 of 10 stuks. De oorspronkelijke plannen waren afzet via horeca. Vanwege corona en de gesloten horeca hebben ze de plannen aan moeten passen en zijn ze de retail intensief gaan benaderen. De Smoked Eggs zijn inmiddels verkrijgbaar bij Jumbo, Sligro, Crisp online en diverse lokale markten en specialiteitwinkels.
Een van de verrassende recepten met Smoked Eggs: op een hamburger. Bacon meebakken is niet meer nodig, de smaak heb je al met de gerookte eieren.
Een van de verrassende recepten met Smoked Eggs: op een hamburger. Bacon meebakken is niet meer nodig, de smaak heb je al met de gerookte eieren.
Als beginnende ondernemers met een innovatief idee ontvingen Gijsbert en Annegien de Economie en Innovatie subsidie van de regio Noord Oost Brabant en kwamen in contact met HubOranje! en de HAS Hogeschool. Zeven studenten onderzochten aspecten van het roo
Als beginnende ondernemers met een innovatief idee ontvingen Gijsbert en Annegien de Economie en Innovatie subsidie van de regio Noord Oost Brabant en kwamen in contact met HubOranje! en de HAS Hogeschool. Zeven studenten onderzochten aspecten van het rookproces en productontwikkeling.
Een koud gerookt ei is als een vers ei. Je kunt er alles mee doen wat je met een normaal ei ook doet maar met een langere houdbaarheid. „Een ei is een prachtig product met ontzettend veel mogelijkheden. We willen graag samenwerken om het ei goed in de mar
Een koud gerookt ei is als een vers ei. Je kunt er alles mee doen wat je met een normaal ei ook doet maar met een langere houdbaarheid. „Een ei is een prachtig product met ontzettend veel mogelijkheden. We willen graag samenwerken om het ei goed in de markt te zetten en onze organisatie uit te bouwen”, besluit Gijsbert Bos.

Lees in vakblad Pluimveeweb van augustus de reportage over Smoked Eggs. Het vakblad is donderdag 25 augustus verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Susan Rexwinkel, Sabine van Doremalen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top