Boer vreest tweede hoogspanningsleiding voor vee

„Bij TenneT is het slikken of stikken, de onderhandelingen over de aanleg van de hoogspanningsleiding bestaat uit het opsturen van een contract met een kruisje waar je je handtekening kan zetten. Verder valt er niets te bespreken”, zei veehouder Kees Goense tijdens een rechtszaak in Den Haag. Daar bestreden Kees en Corrie Goense een zogenoemd gedoogbesluit van de minister van Infrastructuur en Waterschap om de aanleg van de masten en leidingen op, langs en over het land van Goense ter hoogte van de West Langeweg mogelijk te maken.
Goense ging eerder niet akkoord met de voorstellen van TenneT waarna de minister een soort dwangbesluit nam. Goense is allereerst niet blij dat hun boerderij straks tussen twee enorme hoogspanningsleidingen ligt ingeklemd. Ten noorden ligt op 80 meter al een 380 kV-leiding en straks komt er nog één bij op 80 meter ten zuiden van de boerderij. Volgens Kees Goense levert dat voor zijn vee teveel elektromagnetische straling op, omdat een weiland straks half onder de hoogspanningsleidingen ligt. Volgens de raadslieden van de minister en TenneT is de elektromagnetische straling al onderzocht tijdens een eerder procedure over het inpassingsplan van de nieuwe 380 kV leiding.
Niets aan de hand
„Zelfs uit het onafhankelijke STAB-onderzoek bleek dat er niets aan de hand was”, zei rechter en staatsraad Aaldert ten Veen, „wat moet er in uw ogen dan nog gebeuren.” Daar was Goense duidelijk over: „Meten is weten. Laat TenneT maar meten straks en als er uitkomt dat er teveel straling is zal er wat moeten gebeuren.” En wat er moet gebeuren weten Kees en Corrie ook wel: Uitkopen van het boerenbedrijf en de landbouwgronden. De familie Goense wil het liefst onteigend worden, omdat ze vreest dat er straks niet meer te boeren valt en dat de waarde van de tussen de hoogspanningssnelwegen ingeklemde boerderij enorm keldert. TenneT en I&W vinden onteigening niet nodig aangezien uit onderzoek blijkt dat er op en rond de boerderij geen gezondheidsrisico’s zijn.
Verder vindt Goense dat de gehele procedure over moet omdat er geen fysieke hoorzittingen zijn gehouden. En dat zou de wet voorschrijven. Staatsraad Ten Veen dacht daar iets anders over en wees er op dat er tijdens de coronacrisis wel degelijk digitale en telefonische hoorzittingen zijn geweest. Goense zei dat hij daar niet aan mee had gedaan. Hij vindt het noodzakelijk om mensen tijdens dergelijke hoorzittingen direct in de ogen te kunnen kijken. Of de Raad van State om die, of andere redenen het gedoogbesluit vernietigt, blijkt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek