‘Vergoeding waarborgt ontwikkeling’
Akkerbouwer doet beroep op schaderegeling

Ruim een derde van de percelen van de familie Van den Eertwegh liep medio juli onder water, toen de Maas buiten haar oevers trad. „In eerste instantie had ik de ernst van de situatie nog niet in de gaten. Pas toen ik hoorde dat er bij Borgharen, in Zuid-Limburg, 3.200 kuub water per seconde door de Maas ging, gingen de alarmbellen rinkelen. Op basis van eerdere ervaringen wisten we dat die watergolf dan 24 uur later hier zou zijn en een groot deel van onze percelen zou overstromen. Veel van onze akkers liggen namelijk op korte afstand van de Maas. Daarnaast ligt ons bedrijf, met loods en machines, op slechts 300 meter van de rivier”, vertelt Wim van den Eertwegh.
Hij heeft, samen met zijn vrouw Carla, zoon Chiel en broer Twan, een bedrijf met 160 vleeskoeien en 150 hectare akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen. Chinese kool, rabarber, asperges, rode en witte kool, (suiker)maïs, aardappelen en suikerbieten zijn de belangrijkste gewassen.
Van den Eertwegh wist zijn koeien tijdig in veiligheid te brengen, ook konden de loods van het bedrijf en het woonhuis op tijd worden leeggeruimd. „Sinds 1993 hebben we vijf keer moeten evacueren. Dan ken je het klappen van de zweep op een bepaald moment wel. Redden wat er te redden valt, dat is waar het tijdens zulke dagen om draait.”
Onafhankelijk taxateur
Desondanks was de schade enorm. In totaal zag Van den Eertwegh 53 hectare akker onder water lopen, met daarop suikerbieten, aardappelen, chicorei, winterpeen, maïs, kool en rabarber. Ook ettelijke hectares grasland stroomden onder. „De eerdere overstromingen die we hebben meegemaakt, vonden allemaal plaats in de winter. Toen stonden er nauwelijks gewassen op het veld. Nu stond alles vol in de groei. En een gewas dat eenmaal onder water heeft gestaan, dat kun je afschrijven. Grasland kun je, wanneer je dit maait, na een bepaalde tijd wel weer gebruiken; dit groeit wel weer door. Maar in de tussenliggende periode moesten we wel extra voer aankopen voor onze koeien.”
De taxateur schatte de schade bij Van den Eertwegh op circa 450.000 euro. „De schade aan de gewassen vormt verreweg de grootste schadepost. Maar daarnaast hebben we ook kosten gemaakt omdat we moesten evacueren en konden we bepaalde gewassen niet oogsten, omdat we alle tijd moesten steken in de ontruiming van het bedrijf.”
Lees verder in de Stal & Akker die vanaf afgelopen vrijdag bij abonnee's op de mat viel. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een abonnement of gratis proefnummer aan.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Susan Rexwinkel