Akkerbouwer en provincie Brabant gaan praten over slepend saneringsconflict

Noord-Brabant en akkerbouwer J. Loos liggen al jaren overhoop over wat er moet gebeuren met een met olieresten vervuilde bodem op een perceel aan de Kruislandseweg in Kruisland (NB). De akkerbouwer kocht het perceel in 2007 met de wetenschap dat bodem en grondwater flink vervuild waren door een landbouwtankstation, dat daar tot 1988 in bedrijf was.
Al in 1997 wilde de provincie Brabant dat de toenmalige eigenaar de bodem ging saneren. Maar er gingen jaren voorbij voordat er iets gebeurde. Uiteindelijk legde de provincie nieuwe eigenaar Loos een paar dwangsommen op om hem te dwingen voor 2015 met de sanering te beginnen.
Dwangsom
Loos liet een aantal saneringsonderzoeken uitvoeren, maar de provincie wees ze allemaal af. „Ik heb nu al 71.000 euro gestoken in allerlei saneringsonderzoeken en saneringsplannen. Maar de provincie vindt het niet goed, of het deugt niet", aldus de Kruislander tijdens de rechtszaak in Den Haag. Als klap op de vuurpijl legde Noord-Brabant twee jaar geleden een dwangsom van maar liefst twee ton op.
Staatsraad Minderhoud wees de provinciewoordvoerster erop dat het laatste dwangsombesluit juridisch niet erg goed in elkaar steekt. Volgens Minderhoud en diens collega’s Bruno van Ravels en Jaap Hoekstra had de provincie jaren eerder de sanering zelf kunnen uitvoeren en de rekening bij de eigenaar kunnen indienen. Waarom de provincie dat niet heeft gedaan en voortdurend dwangsom na dwangsom oplegde, werd niet echt duidelijk.
Wat iedereen wil
Hoe dan ook, zou volgens de staatsraden zowel de provincie als Loos er verstandig aan doen om het hun al jaren slepende conflict met gezamenlijk overleg uit de wereld te helpen. „Wie schiet er wat mee op als Loos straks twee ton dwangsom aan de provincie moet betalen. Dat geld kan dan niet meer voor de sanering worden gebruikt. En dat is toch wat iedereen wil", aldus Minderhoud.
Uiteindelijk stemde de provinciewoordvoerster, na kort telefonisch overleg met Den Bosch, in met het voorstel van de Raad van State om eerst in overleg te gaan om te kijken of ze er alsnog gezamenlijk uitkomen. Daarvoor krijgen de partijen twee weken de tijd. Vervolgens bekijkt Loos na vier weken of hij al dan niet zijn beroep tegen de dwangsom intrekt.
Twee ton
Overigens benadrukt Loos dat hij alleszins bereid is de sanering uit te voeren. Begin oktober heeft Loos een kersvers saneringsplan bij de provincie ingediend, en daar leek de Brabantse saneringsdeskundige wel chocola in te zien. De kosten van de uiteindelijke sanering schatte Loos’ adviseur op zeker twee ton. Dat betekent dat het geld van de dwangsom zo in het saneringspotje kan. Uitspraak alleen als partijen er niet uitkomen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen