Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantDe Smaak van Hier gaat landelijk

Brabantse zuivelpionier beloont duurzame boeren

De Smaak van Hier gaat landelijk

Het team van De Smaak van Hier. V.l.n.r.: Evelien Vromans, Vincent van Rijsewijk, Rob Denissen, Stijn Bax en Rowena de Weert.
Het team van De Smaak van Hier. V.l.n.r.: Evelien Vromans, Vincent van Rijsewijk, Rob Denissen, Stijn Bax en Rowena de Weert. Beeld: Smaak van Hier
Zuivelmerk De Smaak van Hier in Heukelom wil na een fase van pionieren nu landelijk meer boeren en verkooppunten aansluiten. Het merk werkt voor haar zuivelproducten samen met lokale natuurinclusieve boeren. Voor de financiering van de groei is het bedrijf een crowdfunding campagne gestart.

De Smaak van Hier in Heukelom levert lokale zuivel aan winkels die geproduceerd is door boeren die volgens het merk ‘echt duurzaam boeren’. Het bedrijf zegt de extra inspanningen die boeren voor natuur en landschap doen, landen op de keukentafel. ‘Ze maken lokale duurzame zuivelproducten toegankelijk voor iedereen, waarbij de boeren dankzij de korte keten de melkprijs krijgen die ze verdienen voor hun extra inspanningen.’

Geen eerlijke melkprijs

‘Wij geloven erin dat de voedselketen georganiseerd kan worden zonder uitputting van aarde, dier en mens. Een boer die circulair en natuurinclusief werkt, investeert elke dag in natuur en het landschap, maar ziet dat niet terug in de melkprijs. Dat klopt niet’, vat de Heukelomse boer Rob Denissen de startgedachte van De Smaak van Hier samen. ‘Bovendien slepen we honderden kilometers met zuivel, terwijl het bij vrijwel iedere consument om de hoek gemaakt wordt’, vult hij aan.

Denissen startte daarom samen met zijn maatje Vincent van Rijsewijk in 2017 Smaak van Hier. Dit zuivelmerk levert door een netwerk van lokale boeren eerlijke zuivel via verkooppunten aan de consument. Wat begon met een half kratje per week, groeide uit naar een collectie van 30 producten met ruim 40 verkooppunten in Midden-Brabant. ‘We merken dat er vanuit lokale boeren echt de behoefte is hun verhaal beter te kunnen vertellen. De producten die we via De Smaak van Hier aan de consument verkopen bieden deze mogelijkheid. De ervaringen die we lokaal opgedaan hebben leren ons ook dat de consument het belangrijk vindt te weten waar hun product vandaan komt. Na het lokale pionieren is de tijd nu rijp om door te groeien”, aldus Van Rijsewijk.

Win-win

Volgens de initiatiefnemers snijdt het mes aan twee kanten. ‘Het bieden van een eerlijke melkprijs voor boeren die écht verduurzamen door ze een eerlijke melkprijs te bieden, stimuleert hen te blijven investeren in natuurinclusieve landbouw’, vult Denissen aan. ‘Aan de andere kant brengen de boeren de consumenten met al dit heerlijks weer in contact met waar hun product vandaan komt. Dat is winst voor de natuur, het landschap, de dieren, boeren én consumenten’, licht Denissen toe.

Crowdfunding

Om deze stap te financieren zijn de initiatiefnemers een crowdfundactie gestart bij www.crowdaboutnow.nl waarmee ze minimaal 200.000 en maximaal 300.000 euro aan leningen op willen halen. In minder dan vier weken haalden ze het doelbedrag van 200.000 euro al op. ‘De reacties en steun is echt fantastisch’, glundert Denissen. ‘De campagne loopt echter nog even door, dus we kunnen nog een stuk hoger eindigen.’ Het geld wordt geïnvesteerd in marketing, verkoop en logistiek. ‘Zo kunnen meer boeren mee gaan doen en kunnen we het afzetgebied vergroten. Wat we nu opgehaald hebben is al fantastisch, maar bij 300.000 euro gaan we echt een hele grote stap maken.” aldus Van Rijsewijk. Op https://crowdaboutnow.nl/campagnes/desmaakvanhier staat meer informatie over de exacte stappen en het bedrijf.

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Smaak van Hier

Bron: Smaak van Hier

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top