Twijfel over stikstofeffect opkoop Drunense melkveehouderij voor GOL-project

Zo moet de provincie nog maar eens keihard aantonen dat het opkopen van een melkveehouderij aan de Kanaalweg in Drunen (extern salderen) en wat andere maatregelen, voldoende zijn om het overschot aan stikstofuitstoot door het GOL-project te compenseren. Daarvoor krijgt de provincie een half jaar, zo blijkt vandaag uit een tussenuitspraak van de hoogste bestuursrechter.
Eerder haalde de Raad van State in een andere rechtszaak een streep door het tracéplan voor de A15 om dezelfde stikstofproblematiek als bij de GOL-plannen. Het bestuursrechtscollege twijfelt of de landelijke rekenmethode (SRM-2) voor het vaststellen van de stikstofneerslag op nabijgelegen natuurgebieden wel juist is. Want voor wegen berekent de SRM-methode de stikstofneerslag op maximaal 5 kilometer van de wegrand. De Raad oordeelde vandaag bij de GOL net als in de A15-zaak dat die 5 kilometer te beperkt is. Want de verzurende stikstof slaat ook op grotere afstanden van het wegenbouwproject neer. Wat daarvan de gevolgen zijn zal opnieuw berekend moeten worden.
Melkveehouderij
Ook in de A15-zaak gaf de Raad de minister van Infrastructuur en Waterstaat een half jaar om met een beter verhaal te komen, of de rekenmethode te herzien. Dat geldt nu ook voor het GOL-project. Dat plan regelt onder meer de aanleg van parallelwegen langs en aansluitingen op de A59, en is ook een 5 km-grens aangehouden.
Om het teveel aan stikstofneerslag te compenseren heeft Noord-Brabant een boerderij aan de Kanaalweg in Drunen ‘uit de stikstofmarkt’ genomen. De provincie heeft de melkveehouderij opgekocht en wil de boerderij nu ontmantelen, de Natuurtoestemming intrekken en het bemesten van een maïsakker beëindigen. Dat heet in bestuursjargon ‘extern salderen’ en is op zichzelf toegestaan.
De Raad van State zet daar evenwel grote vraagtekens bij. Volgens het hoogste bestuursrechtscollege is niet duidelijk of de opkoop van deze boerderij wel officieel als compensatie kan meetellen als zogenoemde mitigerende maatregel in het kader van de passende beoordeling. Met andere woorden, het is onduidelijk of deze aankoop op zichzelf voldoende stikstofwinst oplevert om de stikstoftoename door het GOL-project te compenseren.
Landelijk beleid
De melkveehouderij ligt immers dicht bij het zwaar beschermde Natura 2000-gebied de 'Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen'. Daar moet de stikstofneerslag de komende jaren sowieso flink naar beneden, 30 tot 50 procent. De provincie heeft niet aangetoond dat het inzetten van het stikstofsaldo van deze melkveehouderij in het GOL-project niet ten koste zal gaan van het landelijke beleid om de stikstofneerslag in het natuurgebied flink omlaag te duwen. Hoewel Noord-Brabant al erkende dat er mogelijk meer compensatiemaatregelen nodig zijn, is niet duidelijk welke dat zijn. Dat zal de provincie binnen een half jaar nog eens haarfijn moeten uitleggen. Einduitspraak volgt dan eind zomer of begin herfst volgend jaar.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Wim van Gruisen