Woningplan te dicht bij kwekerij en natuurplan Markdal bevat agrarisch foutje

In een einduitspraak oordeelt de hoogste bestuursrechter dat in ieder geval één van de drie woningen met zeven meter te dicht bij de kassen is gepland. Normaal gelden er voor dit soort nieuwbouwprojecten naast kassen een minimale milieuafstand van tien meter. Met een afstand van slechts zeven meter kunnen de nieuwe bewoners teveel last van herrie, geuroverlast en bestrijdingsmiddelen krijgen. Hoewel de andere twee geplande woningen op 30 meter afstand liggen, waardoor de bewoners wat herrie, geur, stof en bestrijdingsmiddelen betreft geen onaanvaardbare overlast zullen krijgen, ligt dat anders voor eventuele lichtoverlast van de kassen.
Daar heeft de gemeente geen onderzoek naar gedaan. Want Alphen-Chaam ging ervan uit dat het bedrijf voor de aardbeienkweek geen assimilatieverlichting gebruikt. Alleen kan BoMu ook andere verlichting in de kassen gebruiken die eveneens in de woningen kan schijnen. Daar zal de gemeente in ieder geval nog onderzoek naar moeten doen. Hoe dan ook, zal de gemeente het bestemmingsplan Markdal opnieuw op de tekentafel moeten leggen.
Luchtenburg
Dat geldt ook voor het onderdeel voor de natuurontwikkeling in het Markdal. Met dit plan wil het waterschap de loop van de Mark aanpakken en meer natte natuur ontwikkelen. In totaal voegt het Markdalplan zo’n 100 hectare natuur aan het Natuur Netwerk Brabant (NNB) toe. Hoewel milieuorganisatie BMF (Brabantse Milieufederatie) dat op zich een goed idee vindt, had zij kritiek op het “uitwisselen” van een aantal NNB-gronden in het gebied. Zo had de gemeente in plaats van een twintigtal hectaren landbouwgrond nabij de Mark in Daasdonk en Galder het landgoed Luchtenburg (30 hectare) in het plan opgenomen.
Volgens BMF is dat een soort sigaar uit eigen doos is, omdat Luchtenburg nu al grotendeels een natuurgebied is. De Raad van State is het op dat punt niet eens met de BMF en vindt de toevoeging van het bijna 30 hectare landgoed aan het NNB een prima aanvulling. Wel heeft de Raad kritiek op het feit dat de planregeling het toelaat om reeds ontwikkeld NNB-gebied op een gegeven moment toch weer agrarisch in gebruik te nemen. Dat mag niet, meent de Raad. Om die reden heeft het bestuursrechtscollege de uitwisseling van NNB-gebied tussen Daasdonk en Luchtenburg uit het plan geschrapt.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Google Maps