Dieselprijs klanten Catom uit Breda kan na uitspraak voorlopig niet omlaag

Het bedrijf haalt 45 procent van de omzet uit deze sectoren. „Als wij winnen gaat de boer minder betalen voor de brandstof van zijn trekker", zei Jan Willem Westerhuis van Catom na een rechtszitting op 9 april bij de Raad van State. Die wens gaat dus niet in vervulling, zo blijkt uit een woensdag bekend gemaakte uitspraak.
Biodiesel
Het meningsverschil met de Nederlandse Emissieautoriteit (Nea) gaat over de samenstelling van de brandstof die gebruikt wordt in landbouwmachines en bosbouwwerktuigen. Om de klimaatdoelstellingen te halen is Europees afgesproken dat brandstoffen worden bijgemengd met een percentage biobrandstoffen zoals biodiesel. De Nea moet daarop letten. Volgens Catom geldt de eis echter alleen voor de transportsector. Machines die niet voor transport worden gebruikt zoals landbouwmachines en tractoren zouden er niet onder vallen. De Raad van State zegt van wel. Daarmee is de zaak definitief afgedaan.
Het verplicht bijmengen betekent dat Catom biodiesel moet gaan inkopen. Voor miljoenen euro’s heeft de groothandelaar al zogeheten hbe’s (hernieuwbare energie eenheden) moeten kopen voor 13,45 euro per stuk. Die zijn door het bedrijf al doorberekend in de brandstofprijs. Als Catom had gewonnen had de dieselprijs weer wat naar beneden gekund. Westerhuis verwacht nu dat de prijs van hbe’s zal worden opgedreven.
Sponsor NAC
Het Bredase bedrijf is in stad en omgeving bekend als sponsor van NAC. De onderneming staat met OK-tankstations op het shirt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio