Melkveehouder in Etten Leur maakt geen gebruik van derogatie

Afgelopen jaren werd de mais en veldbonen geteeld door derden. In 2022 zal een groot deel van de voedergewassen zelf in de opgave opgenomen worden. Hiermee wordt het areaal van Buijs vergroot van 76 naar 92 hectare. Door de uitbreiding gaat het bedrijf minder dan 80 procent grasland telen. Het aandeel voedergewassen en krachtvoer zal meer dan 20 procent zijn.
Melkveehouder Joris Buijs kan dit jaar zijn bouwplan aanpassen, omdat hij meer land binnen het bedrijf zelf gaat gebruiken. De afgelopen jaren teelde hij zijn krachtvoer bij andere bedrijven in de buurt. Nu gaat hij dit ook deels zelf doen. Door meer land en eigen krachtvoerteelt kan hij het bouwplan anders invullen en de eis van 80 procent grasland loslaten.
Stalaanpassingen
Familie Buijs heeft net als andere melkveehouders in Noord-Brabant te maken met het provinciale beleid. Per 1 januari 2024 moet elke boer in Brabant een emissiearme stal gerealiseerd hebben. De provincie heeft echter een uitzonderingsregeling voor de stalaanpassingen voor bedrijven die aan de voorwaarden van natuurinclusieve melkveehouderij voldoen. Basis hiervoor vormt de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). In de BBM moet je minimaal 1.000 punten behalen met een lage veebezetting en minimaal 720 uur weidegang voor melkvee. Om aan de eis van < 2 Grootvee-eenheid (GVE) te voldoen, moet er ook meer grond onder het bedrijf.
Duurzaamheid
Het melkveebedrijf scoorde in 2021 1.300 punten in de BBM en voldeed ook aan de GVE-eis. De score in punten wordt bepaald door verschillende indicatoren van de KringloopWijzer. Een paar van deze indicatoren zijn percentage blijvend grasland, N-bodemoverschot, RE in het rantsoen en gebruik van stikstofkunstmest. Door zijn goede score op deze duurzaamheidsindicatoren uit de KringloopWijzer hoeft zijn stal waarschijnlijk niet aangepast te worden.
Buijs deed daarnaast ook nog mee als Koeien & Kansen-deelnemer aan de BES-pilot. Dat betekende afgelopen jaar dat hij voor zijn bedrijf te maken had met een norm van 270 kg stikstof uit dierlijke mest en 145 kg stikstof uit kunstmest. De BES-normen voor dit jaar zijn nog niet bekend. In 2022 kan hij nogmaals meedoen met de pilot.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Netwerk Verantwoorde Veehouderij