Bergeijk hoopt dat landbouwconvenant oplossing is voor trilhinder op Bredasedijk

De gemeente ontkent niet dat de woning van de Bergeijkenaar bloot staat aan trillingen. Meer ook dan de normen toestaan. Maar de oorzaak is onbekend, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het is dan ook maar de vraag of het zware landbouwverkeer de schuldige is.
Dwangsommen
„Mestverwerker Houbraken kan het niet zijn", weet de woordvoerder zeker. De wagens van Houbraken slaan voor de woningen aan de Bredaseweg af naar de Hongarijesedijk. Daar is de bewoner het niet mee eens. De vrachtwagenbewegingen zijn volgens hem toegenomen omdat Houbraken meer mest rijdt dan mag. Bewijs daarvan zit volgens de bewoner in de dwangsommen die de gemeente daarvoor heeft opgelegd.
De Bergeijkenaar is niet de enige die last heeft van trillingen, zegt hij. Zijn broer, tevens zijn directe buurman, klaagt er ook over. „En een andere buurman heeft ook last, maar die zegt er niets van. Hij woont er nog maar een paar jaar en vindt dat hij geen recht van spreken heeft."
De bewoner wil dat de gemeente een trilonderzoek met bewaakte meting laat uitvoeren. Dan zit iemand bij hem thuis die de metingen in de gaten houdt. Bergeijk wil dit niet. Het kost duizenden euro’s en waarschijnlijk levert het niets op. Helemaal ongevoelig voor de klachten is de gemeente overigens niet. Op verzoek van de bewoner is een verkeersdrempel aangelegd om de snelheid van het verkeer op de Bredasedijk eruit te halen. Omdat drempel overlast gaf is die weer verwijderd en heeft de gemeente het weggedeelte opnieuw laten asfalteren.
Gedragsregels
Bergeijk hoopt nu dat de boeren en loonwerkers zich gaan houden aan het convenant. Er zitten geen verboden of geboden in. Wel gedragsregels. „Hou rekening met elkaar. Dat geldt voor de chauffeurs als ze in een woonwijk rijden maar ook voor de omwonenden. Jullie wonen in een agrarische gemeente", zei een woordvoerder namens het gemeentebestuur.
Uitspraak van de Raad van State over de klachten volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg