Boer uit Goirle in hoger beroep bij Raad van State vanwege overstromingsschade

„Procedures zijn ook heel duur’’, zei staatsraad Willemien Den Ouden tegen advocaat Theo Linssen die voor een Goirlese melkveehouder optreedt. Of het niet beter was als de Goirlese boer zijn verlies zou nemen, bedoelde de staatsraad. Linssen reageerde dat het waterschap De Dommel tegen de boer ook had kunnen zeggen hier heb je je vierduizend euro. „De zakken van De Dommel zijn dieper dan die van mijn cliënt. Maar het waterschap blijft maar deskundigen in stelling brengen. Dus wat verwacht je. Vierduizend euro is voor een boer veel geld’’, zei Linssen.
Projecten
Melkveehoudersmaatschap Vermeer uit Goirle kreeg in juni 2016 te maken met een overstroming van de Poppelsche Leij. Dat gebeurde na extreme regenval in die periode. Anderhalve hectare land werd overstroomd met water uit de beek. Het bleef er weken op staan. Er ging voor vierduizend euro aan snijmais en gras verloren die bedoeld waren als ruwvoer voor de koeien. Volgens Vermeer en zijn hydrologisch deskundige is de overstroming veroorzaakt door projecten die het waterschap De Dommel heeft uitgevoerd in het gebied. Faunapassages onder de Turnhoutsebaan zouden voor opstuwing hebben gezorgd.
Debat
De waterstand in de beek zou daardoor vijftien centimeter hoger zijn geworden. Als die projecten er niet waren geweest had de Poppelsche Leij de hoeveelheden neerslag uit België gewoon kunnen verwerken, stelt Vermeer. „Nee’’, zegt een woordvoerder van het waterschap. „Ook zonder de projecten zou het land overstroomd zijn’’. Over de schadeclaim is een slepend technisch debat ontstaan tussen het waterschap en boer Vermeer. De zaak is ook bij de rechtbank Oost-Brabant geweest. Die heeft uiteindelijk het beroep van de Goirlese melkveehouder afgewezen. Hij ging donderdag in hoger beroep bij de Raad van State. Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio