Akkerbouwer Heesch verzet zich heftig tegen zonnepark op graanakker

„Zelfs de provincie heeft een motie aangenomen dat zonnepanelen in principe op daken moeten komen en niet op landbouwgrond. Maar de gemeente Bernheze weigert straks hele grote logistieke bedrijven die naar het 160 hectare grote bedrijventerrein Heesch-West komen te verplichten om zonnepanelen op de daken van die enorme loodsen te leggen. Als ze dat wel doen kan de gemeente ruimschoots voldoen aan haar duurzame energieopwekkingsverplichting en blijft kostbare landbouwgrond behouden”, aldus de raadsman van Van Oort en andere agrariërs en omwonenden in de omgeving tijdens een rechtszaak in Den Haag.
Daar benadrukte de raadsman van Bernheze dat de gemeente die elf hectare hard nodig heeft om aan haar duurzame energieopdracht te kunnen voldoen. Om die reden en het feit dat Bernheze sinds 2003 eigenaar is van de elf hectare, verleende de gemeente aan zichzelf een zonneparkvergunning
Heesch West
Volgens de gemeente is er zoveel meer behoefte ontstaan aan zonneparken, dat het noodzakelijk was om deze landbouwgrond erbij te trekken. Die elf hectare grenst aan het beoogde bedrijventerrein Heesch West, waar nog een bestemmingsplanprocedure over loopt. Toch weigerde de gemeenteraad om in dat plan vast te leggen dat elk nieuw bedrijf verplicht is om zonnepanelen op de dak te leggen.
Daarmee zou in de praktijk op een bedrijventerrein van 160 hectare meer dan genoeg zonne-energie kunnen worden opgewekt om heel Bernheze van stroom te voorzien. Volgens een medestander van Van Oort is het wel duidelijk waarom de gemeenteraad koudwatervrees heeft voor zo’n verplichting,”nu gaat het goed en komen de bedrijven vanzelf, maar ze zijn bang dat als de economie terug loopt dat bedrijven kiezen voor bedrijventerreinen waar ze geen zonnepanelen op het dak hoeven.”
We voeden de wereld
Van Oort vindt het geen stijl dat de gemeenteraad er geen enkel probleem in ziet om boeren te benadelen, maar wel bang is om een logistiek ondernemer voor het hoofd te stoten. „Bedenk wel dat wij boeren de wereld voeden. Op die elf hectare heb ik dit jaar tarwe staan. Daar is door de oorlog in Oekraïne heel veel behoefte aan. Straks ben ik het kwijt en ik weet niet waar ik elf hectare kan compenseren,” aldus de akkerbouwer.
Die veegde verder de vloer aan met de bewering van Bernheze dat het zonnepark voor een “kwalitatieve verbetering van het landschap” zorgt. „Natuurlijk rijen zwarte zonnepanelen met wat struikjes erom heen zijn veel mooier dat een open landschap met wuivend graan”, aldus Van Oort. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen