Provincie Noord-Brabant: ‘Dierlijke mest belangrijk voor kringlooplandbouw’

Provinciale Staten van Brabant bespreken op 1 juli de 80 procent-versie van de uitvoeringsagenda Mest. Vervolgens zal deze na de zomer definitief door Gedeputeerde Staten worden vastgesteld. ‘Bij kringlooplandbouw blijven grondstoffen en producten zo lang en zo hoogwaardig mogelijk in de kringloop. Grondstoffen worden volledig benut en reststromen gerecycled’, schrijft de provincie. De provincie heeft deze visie ook vastgesteld in het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030.
Bewerken
Natuurlijke mest bevat volgens de provincie waardevolle bestanddelen en mineralen. ‘Door mest niet meer te zien als afvalproduct, maar zo te bewerken dat deze weer gebruikt kan worden in de akker- en tuinbouw, wordt de voedingswaarde uit mest behouden en de kwaliteit van bodem, water en lucht verbeterd.’ Overlast voor de omgeving kan worden geminimaliseerd door de mest zo snel mogelijk te bewerken. Daarvoor zijn verschillende manieren, aldus Brabant.
Nieuw systeem
Gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Bodem Elies Lemkes-Straver wil het gebruik van kunstmest verminderen, en dit komt dan ten goede van de dierlijke mest. „Het gebruik van de waardevolle stoffen uit dierlijke mest is bovendien goed om kringlopen te sluiten. Daarvoor is het wel nodig de mest eerst te bewerken. Dat vermindert bovendien overlast voor de omgeving. We willen af van drijfmest, dus daar gaan we geleidelijk afscheid van nemen en tegelijk werken we aan een nieuw kringloopgedreven systeem”, aldus Lemkes-Straver.
Uitgangspunt van de kringloopgedachte voor de provincie is dat de bewerking van mest zo dicht mogelijk bij de bron gebeurt. ‘En als dat niet kan: zoveel verder weg als nodig, in gespecialiseerde mestbewerkingsinstallaties. Het snel bewerken van mest dichtbij de bron voorkomt verlies van nutriënten en vermindert het vervoer van drijfmest.’ Door bewerking van de mest op het boerenbedrijf verminderen bovendien overlast en emissies in de hele keten van boerderij tot akker volgens de provincie.
Uitvoeringsagenda
De Uitvoeringsagenda geeft aan hoeveel mest bewerkt moet worden en op welke manier: op de boerderijen en op verzamellocaties en wat dit betekent voor de ruimtelijke inpassing. Dat wordt vastgelegd in een plan-Milieu Effect Rapportage (MER) Mest, die naar verwachting begin 2023 wordt gepresenteerd. Zie hier de volledige 80 procent-versie van de Uitvoeringsagenda Mest.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Brabant