Nieuw aardappelras Isa vervangt Hansa op Brabantse zandgronden

Peka Kroef levert aan groothandels en aan supermarktketens. De naam is minder bekend bij consumenten, doordat de aardappelen en aardappelproducten worden verpakt in de huisverpakking van de supermarkten.
Hansa is al sinds de oprichting van het bedrijf de huisaardappel. Oprichter Gerard Kroef nam deze aardappel mee uit Duitsland. De productie bij Peka Kroef draait voor circa 50 procent op Hansa’s die op contract worden geteeld. De verwerker heeft zo’n 90 telers aan zich verbonden via contractteelt. De overige aardappelen worden ingekocht op de vrije markt.
Tekortkomingen
Hansa is een goede aardappel, maar kent een aantal tekortkomingen dat het bedrijf er toe dwong op zoek te gaan naar een alternatief. Hansa is namelijk gevoelig voor interne gebreken (roest), heeft een sterke grauwverkleuring en heeft een lage resistentie tegen AM en wratziekte fysio 1. „Interne gebreken zijn een sluipmoordenaar: ze kunnen van heel klein heel snel groot worden”, zegt teeltmanager Jos Vossen. Met name in de krielaardappelen, één van de specialiteiten van Peka Kroef, speelt het probleem met roest. „Onze aardappelen moeten goed zijn. Wij moeten ons juist onderscheiden met kwaliteit”, stelt oud-directeur Henry Ermers.
Het teeltgebied van Peka Kroef - globaal de hoek Nijmegen, Eindhoven, een stukje Belgische Kempen, Sittard en de Duitse grensstreek tot aan Kleef - wordt volgens Vossen gekenmerkt door twee grondsoorten: zand aan Nederlandse zijde en löss/leem aan de Duitse kant. In dit gebied wordt vooral Fontane en Hansa geteeld, omdat die rassen het op deze grondsoorten heel goed doen.
Drijfmest
In het verleden is hier veel drijfmest uitgereden en dat heeft volgens Vossen zijn sporen nagelaten. „Niet alle aardappelrassen kunnen daar evengoed mee overweg.” Daarbij komt volgens de teeltmanager ook nog het verhaal van zand en klei. „Veel rassen worden gekweekt op de klei, met een regelmatige groei. Vervolgens kom je met die rassen hier op het zand en krijg je te maken met een onregelmatige groei.”
De tekst gaat verder onder de foto
Peka Kroef heeft in de afgelopen jaren al veel rassen door de reguliere handelshuizen aangeboden gekregen. Vossen: „Prima rassen die op zich niks mankeerden, maar je zag wel dat die niet aan alle eisen voldeden die wij stellen.” In het voorjaar van 2012 is Peka Kroef daarom zelf met kweken begonnen en heeft toen ook het besluit genomen om er een stukje bedrijfsstrategie van te maken door naast de kanalen van de reguliere handelshuizen ook een deel zelf te gaan doen.
Het ontwikkelen van een eigen ras tekent het bedrijf, vindt Ermers. „We zijn een innovatief en ambitieus bedrijf.” Het wil marktleider te worden in het marktsegment voor koelverse aardappelspecialiteiten. „In Nederland zijn we dat al, in West-Europa kan Peka Kroef dat worden”, staat te lezen op de website van het bedrijf. Maar die informatie is volgens oprichter Gerard Kroef inmiddels achterhaald. „Dat zijn we al.”
Piet Kroef Peelpark
Het nieuwe ras Isa wordt komend weekeinde gepresenteerd tijdens het jubileumfeest. Twee jaar geleden bestond het bedrijf 50 jaar maar dit kon als gevolg van corona niet worden gevierd. Dit jaar pakt het bedrijf groots uit, met naast de raspresentatie ook de officiële opening van het Piet Kroef Peelpark, een park van zo’n 5 hectare groot dat achter het bedrijf is aangelegd. Dit park, vernoemd naar de oprichter van het aardappelverwerkingsbedrijf, is ingericht zoals de Peel er vroeger uit zag. Ermers: „Wij hebben voor de groei van ons bedrijf iets van de natuur genomen, met dit park geven we dit weer terug.”
Lees ook het achtergrondartikel in Stal&Akker van zaterdag 25 juni