Kruiningse akkerbouw wil alleen brandschoon bouwmateriaal TenneT op akker

En als het bedrijf, dat bezig is met de aanleg van een nieuwe 380 kV-leiding tussen Borssele en Rilland, dat niet lukt moet de Raad van State een dwangsom van 100.000 euro aan Tennets opdrachtgever: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat(I&W) opleggen, zei de raadsman van Van Hootegem vandaag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State. Rechter en staatsraad Aaldert ten Veen vond het nogal een forse eis van de Kruiningse akkerbouwer en probeerde uit te vissen of die echt nodig is om te bereiken wat Van Hootegem voor ogen heeft.
Certificaten
Van Hootegem heeft een biodynamisch akkerbouwbedrijf in Kruiningen (ZE) waar hij gecertificeerde biologische groente en fruit produceert. Hij vreest zijn certificaten en daarmee biologische afzet kwijt te raken als tijdens de aanlegwerkzaamheden voor de nieuwe hoogspanningsleiding allerlei verontreinigingen op en in zijn akkers terecht komen. Dat luistert volgens Van Hootegem bijzonder nauw. En mocht hij door een onverwachte verontreiniging zijn certificaten kwijt raken dan kan hij zijn biologische boerderij wel aan de wilgen hangen, zo maakte hij in Den Haag duidelijk.
Overigens hadden de Kruininger, TenneT en de aannemer na een eerdere spoeduitspraak van de Raad van State al een keer werkafspraken gemaakt. Dat Van Hootegem vandaag opnieuw bij de hoogste bestuursrechter aanklopt is volgens de bio-boer te wijten aan de aannemer die TenneT heeft ingeschakeld. „Wij hadden goed werkafspraken gemaakt waarbij TenneT garandeerde dat er alleen met schoon materieel en schone machines op mijn akker gewerkt zou worden. Maar de aannemer zag dat blijkbaar niet zitten en zei een keer tijdens overleg dat hij niet langer met schoon materieel wilde werken. In plaats daarvan legde hij overal vijverfolie onder de rijplaten. Maar daar heb ik niks aan. Er komen scheuren in het folie en als het hard regent belanden de verontreinigingen alsnog op mijn akker of in de sloten.”
Toezichthouder
Verder vindt Van Hootegem het onbegrijpelijk dat de toezichthouder die moet controleren of al het materieel wel goed is schoongespoten en gepoetst door de aannemer is aangesteld en niet onafhankelijk is. Volgens de woordvoerster van TenneT is het geen probleem dat de toezichthouder door de aannemer is aangesteld. „TenneT heeft duidelijk instructies aan de aannemer gegeven en die houdt zich daaraan. We gebruiken op Van Hootegems akker eigenlijk alleen nieuwe materiaal en nieuwe machines. En anders worden ze vooraf volledig schoongespoten en nagelopen. Om te voorkomen dat er daarna alsnog een zandkorrel achterblijft en op de akker valt hebben we folie en rijplaten aangebracht. Naast folie ligt bovendien drainage waardoor er niets op de akker terecht kan komen.”
Volgens Van Hootegem gaat het echt niet om een zandkorrel maar om hele kluiten klei en slib die in de wielkasten of slecht bereikbare plekken van de machines of voertuigen zit. Staatsraad Van Veen zei nog eens goed te zullen bekijken of TenneT al dan niet genoeg maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat zijn akker verontreinigd raakt.
Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio