Stal-en-Akker.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Provincies

      Subcategorieën

      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Zeeland
    • Politiek
    • Waterschappen
    • Melkvee
    • Akkerbouw
    • Varkens
    • Pluimvee
    • Opinie
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Evenementen
  • Top
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsProvinciesNoord-BrabantFotoserie: Walnoten kraken en persen in oude tanklokaal

Fotoserie: Walnoten kraken en persen in oude tanklokaal

Jan Cremers vertelt in de walnotenopslag over zijn ervaring met het bewaren van walnoten.
Jan Cremers vertelt in de walnotenopslag over zijn ervaring met het bewaren van walnoten.
De ondernemers van de Hanne Hoeve in Westerhoven (NB) kraken nu enkele jaren walnoten in het oude tanklokaal van hun boerderij. Ze combineren agroforestry met het houden van vleesvee en willen professionaliseren in het kraken en persen van walnoten.

De liefde voor walnoten is voor Jan Cremers en zijn vrouw Hanne nog pril. De ouders van Hanne stopten in 2000 al met het melken van koeien op de boerderij in Westerhoven. Jan en Hanne wilden graag een nieuw agrarisch bedrijf opstarten op de locatie, alleen hoe dat bedrijf er precies uit zou moeten zien wisten ze niet goed. „We hadden plannen voor het opfokken van jongvee voor een buurman maar door fosfaatrechten ging dat niet meer door. Het houden van pluimvee of varkens zagen we ook niet zitten”, vertelt Jan Cremers aan 38 afgevaardigden, waaronder verschillende boeren, uit provincie Utrecht. De groep had zich aangemeld voor de excursie naar de Hanne Hoeve georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU).

Walnoten en Blonde d’Aquitaine

Toen de ideeën voor jongveeopfok in de ijskast gingen kwam de familie in aanraking met Cecile van Agtmaal die zelf walnoten voor particulieren kraakt, perst en verkoopt in Frankrijk. Zij maakte Jan en Hanne enthousiast over walnotenteelt. Vanwege haar leeftijd stopt Van Agtmaal in 2019 met haar ambachtelijke walnotenbedrijf en biedt ze de familie Cremers de kans om haar bedrijf, materiaal en (kleine) klantenbestand over te nemen. De bedrijfsplannen van de familie komen in een versnelling en ze planten 120 walnotenbomen op hun eigen huiskavel van 2,5 hectare. Ook beginnen ze met het kraken en persen van noten voor particulieren.

Naast de walnotenbomen houdt de familie zo'n tien stuks Blonde d’Aquitaine zoogkoeien. Die grazen zoveel mogelijk tussen de walnotenbomen en kunnen daardoor ook gebruik maken van de schaduw van de bomen. „Zeker tijdens de afgelopen warme dagen merken we dat het onder de bomen koeler blijft en de koeien daar graag staan.”

4000 kilo verwerkt

Afgelopen jaar hebben ze 4000 kilo walnoten verwerkt. 3000 kilo hebben de ondernemers aangekocht bij anderen en daarna zelf verwerkt en verkocht. De overige 1000 kilo walnoten hebben ze voor derden verwerkt. De oogst van de eigen walnoten is nog niet noemenswaardig omdat die bomen pas drie jaar staan. De olie verkopen ze in flessen van 200 milliliter voor 12 euro per stuk via een webshop en soms in pakketten. De prijs van walnotenolie ligt gemiddeld rond de 50 euro per liter. Maar verdienen ze daar ook wat aan? Met de verkoop van vlees en walnoten(olie) behalen ze een saldo van 2.500 euro per hectare. Daarvan komt twee derde uit de verkoop van walnoten(olie) en een derde uit de verkoop van vlees. Uitrekenen of agroforestry uit kan is moeilijk vindt Cremers. „De opbrengst per boom wisselt sterk. Daarbij moet je eerst investeren in de aanplant van de bomen terwijl de oogst pas enkele jaren later op gang komt.”

Professionaliseren

Doordat ze nog maar 2,5 hectare inzetten voor agroforestry en op afstand 1,5 hectare in gebruik hebben voor hooien is dat nog niet genoeg om van rond te komen. Zowel Jan als Hanne werken nog buiten de deur. Als ze op deze wijze wel een boterham willen verdienen zou het bedrijf moeten doorgroeien naar 60 hectare met 2,5 GVE per hectare. Doorgroeien naar zo’n bedrijf zouden Jan en Hanne best willen. „Ik zie alleen op dit moment geen mogelijkheden om in de buurt aan die hoeveelheid grond te komen”, zegt Jan. „Daarom willen we nu zover professionaliseren met het kraken en persen van noten voor derden dat wij als gezin er wat aan kunnen verdienen, én dat de klant er voor die prijs niet over nadenkt om zelf te starten met kraken en persen.”

Jan en Hanne Cremers vertellen de bezoeker meer over hun bedrijf in het Brabantse Westerhoven.
De bezoekers wisselen kennis uit en vragen Jan naar zijn ervaring.
De Blonde d'Aquitaine koeien kunnen om de bomen heen grazen.
Onder de bomen heeft de familie een mengsel van luzerne en klaver gezaaid. Dat maaien ze waarna het gevoerd wordt aan de koeien.
De Hanne Hoeve ligt op zware zandgrond waardoor de familie elk jaar wel moet beregenen. „Als wij hier niet hoeven te beregenen staat de rest van Nederland onderwater. We zijn er op ingesteld dat we elk jaar regelmatig moeten beregenen.”
De opslag en verwerking van de walnoten vindt plaats in het oude tanklokaal waar de familie een en ander heeft verbouwt om het geschikt te maken voor de verwerking van walnoten.
De ruimte wordt geventileerd zodat de walnoten droog blijven en niet gaan rotten.
Er is nog voldoende voorraad die ze kunnen verwerken tot olie of verkopen als hele noot.
Op de sorteerband rechts zoekt de familie de walnoten uit waarna ze gekraakt worden.
De twee kraakmachines kunnen gemiddeld 40 kilo walnoten per uur kraken. „We stellen de machine af op een bepaalde snelheid. Gaat het te snel dan komen er veel schillen mee. Draait hij te langzaam dan is het niet efficiënt. Daar zoek je dus een optimum tus
De schillen composteert Cremers waarna ze met stalmest weer het land op gaan. Hij vertelt dat het ook heel mooi materiaal is om de kachel mee te stoken, al moet men daar wel mee oppassen. „De walnotenschillen kunnen een stuk heter worden dan andere materi
Het uitgezochte vruchtvlees gaat voordat het geroosterd wordt in de gehaktmolens om ze nog verder te verkleinen.
In een kippengril roostert Cremers de walnoten. „In Frankrijk roosteren ze de noten op het vuur, maar ik zag dat dat niet altijd even gelijkmatig ging. Voordeel van deze gril is dat ik de temperatuur kan controleren. Daarnaast draait hij rond dus overgebl
Na het roosteren drukt een pers vervolgens de olie uit de walnoten.
Wat overblijft is zuivere walnotenolie en ontvet walnotenmeel. Voor dat walnotenmeel zoekt de familie nog een geschikte afnemer.
Het vlees van de eigen koeien verkopen ze in pakketten en los via de eigen webshop. Ook maken ze eigen worstenbroodjes voor de verkoop.
Jan en Hanne Cremers vertellen de bezoeker meer over hun bedrijf in het Brabantse Westerhoven.
Jan en Hanne Cremers vertellen de bezoeker meer over hun bedrijf in het Brabantse Westerhoven.
De bezoekers wisselen kennis uit en vragen Jan naar zijn ervaring.
De bezoekers wisselen kennis uit en vragen Jan naar zijn ervaring.
De Blonde d'Aquitaine koeien kunnen om de bomen heen grazen.
De Blonde d'Aquitaine koeien kunnen om de bomen heen grazen.
Onder de bomen heeft de familie een mengsel van luzerne en klaver gezaaid. Dat maaien ze waarna het gevoerd wordt aan de koeien.
Onder de bomen heeft de familie een mengsel van luzerne en klaver gezaaid. Dat maaien ze waarna het gevoerd wordt aan de koeien.
De Hanne Hoeve ligt op zware zandgrond waardoor de familie elk jaar wel moet beregenen. „Als wij hier niet hoeven te beregenen staat de rest van Nederland onderwater. We zijn er op ingesteld dat we elk jaar regelmatig moeten beregenen.”
De Hanne Hoeve ligt op zware zandgrond waardoor de familie elk jaar wel moet beregenen. „Als wij hier niet hoeven te beregenen staat de rest van Nederland onderwater. We zijn er op ingesteld dat we elk jaar regelmatig moeten beregenen.”
De opslag en verwerking van de walnoten vindt plaats in het oude tanklokaal waar de familie een en ander heeft verbouwt om het geschikt te maken voor de verwerking van walnoten.
De opslag en verwerking van de walnoten vindt plaats in het oude tanklokaal waar de familie een en ander heeft verbouwt om het geschikt te maken voor de verwerking van walnoten.
De ruimte wordt geventileerd zodat de walnoten droog blijven en niet gaan rotten.
De ruimte wordt geventileerd zodat de walnoten droog blijven en niet gaan rotten.
Er is nog voldoende voorraad die ze kunnen verwerken tot olie of verkopen als hele noot.
Er is nog voldoende voorraad die ze kunnen verwerken tot olie of verkopen als hele noot.
Op de sorteerband rechts zoekt de familie de walnoten uit waarna ze gekraakt worden.
Op de sorteerband rechts zoekt de familie de walnoten uit waarna ze gekraakt worden.
De twee kraakmachines kunnen gemiddeld 40 kilo walnoten per uur kraken. „We stellen de machine af op een bepaalde snelheid. Gaat het te snel dan komen er veel schillen mee. Draait hij te langzaam dan is het niet efficiënt. Daar zoek je dus een optimum tus
De twee kraakmachines kunnen gemiddeld 40 kilo walnoten per uur kraken. „We stellen de machine af op een bepaalde snelheid. Gaat het te snel dan komen er veel schillen mee. Draait hij te langzaam dan is het niet efficiënt. Daar zoek je dus een optimum tussen.” Na het kraken worden de walnoten nogmaals handmatig uitgezocht zodat alleen het vruchtvlees overblijft.
De schillen composteert Cremers waarna ze met stalmest weer het land op gaan. Hij vertelt dat het ook heel mooi materiaal is om de kachel mee te stoken, al moet men daar wel mee oppassen. „De walnotenschillen kunnen een stuk heter worden dan andere materi
De schillen composteert Cremers waarna ze met stalmest weer het land op gaan. Hij vertelt dat het ook heel mooi materiaal is om de kachel mee te stoken, al moet men daar wel mee oppassen. „De walnotenschillen kunnen een stuk heter worden dan andere materialen zoals hout omdat er soms nog wat walnotenolie in zit.”
Het uitgezochte vruchtvlees gaat voordat het geroosterd wordt in de gehaktmolens om ze nog verder te verkleinen.
Het uitgezochte vruchtvlees gaat voordat het geroosterd wordt in de gehaktmolens om ze nog verder te verkleinen.
In een kippengril roostert Cremers de walnoten. „In Frankrijk roosteren ze de noten op het vuur, maar ik zag dat dat niet altijd even gelijkmatig ging. Voordeel van deze gril is dat ik de temperatuur kan controleren. Daarnaast draait hij rond dus overgebl
In een kippengril roostert Cremers de walnoten. „In Frankrijk roosteren ze de noten op het vuur, maar ik zag dat dat niet altijd even gelijkmatig ging. Voordeel van deze gril is dat ik de temperatuur kan controleren. Daarnaast draait hij rond dus overgebleven schillen vallen er nog af.” Roosteren van de walnoten is belangrijk om de smaak naar voren te brengen.
Na het roosteren drukt een pers vervolgens de olie uit de walnoten.
Na het roosteren drukt een pers vervolgens de olie uit de walnoten.
Wat overblijft is zuivere walnotenolie en ontvet walnotenmeel. Voor dat walnotenmeel zoekt de familie nog een geschikte afnemer.
Wat overblijft is zuivere walnotenolie en ontvet walnotenmeel. Voor dat walnotenmeel zoekt de familie nog een geschikte afnemer.
Het vlees van de eigen koeien verkopen ze in pakketten en los via de eigen webshop. Ook maken ze eigen worstenbroodjes voor de verkoop.
Het vlees van de eigen koeien verkopen ze in pakketten en los via de eigen webshop. Ook maken ze eigen worstenbroodjes voor de verkoop.

Tekst: Sandra Wilgenhof

Beeld: Sandra Wilgenhof

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Praat mee
Stal & Akker is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang twee keer per week gratis het belangrijkste agrarische nieuws uit Zuid-Nederland in je mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Stal-en-Akker.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Provincies
  • Limburg
  • Noord-Brabant
  • Zeeland
Politiek
Waterschappen
    Melkvee
    Akkerbouw
    Varkens
    Pluimvee
    Opinie
    Stal-en-Akker.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
    • Nieuws
      • Home
      • Provincies
        • Limburg
        • Noord-Brabant
        • Zeeland
      • Politiek
      • Waterschappen
      • Melkvee
      • Akkerbouw
      • Varkens
      • Pluimvee
      • Opinie
    • Marktcijfers
    • Video & foto
    • Dossiers
    • Kennispartners
    • Vakblad
      • Jaargangen
      • Verschijningsdata
      • Abonneren
    • Evenementen
    • Top
    • Het LeerErf
    Top