Zeeuwen hebben ‘goed gesprek’ met Staghouwer over droogte

Henk Staghouwer heeft gisteren een schuurgesprek gevoerd tijdens zijn werkbezoek in Zeeland. Het centrale thema was de droogte in Zeeland en de noodzaak van beschikbaar van zoet water. „Maar ook waar wij als ZLTO kansen zien voor een beter perspectief bij het Gemeenschappelijk Landschapsbeleid en het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn in combinatie met het mest- en bodembeleid. Goed gesprek, nu de uitwerking”, als Joris Baecke op Twitter. Baecke is akkerbouwer in Nieuw-Namen en voorzitter van ZLTO Zeeland, vicevoorzitter ZLTO, voorzitter van de LTO-commissie Bodem en Water.
Laaghangend fruit
Baecke vertelt dat voor het oplossen van het droogte- en verziltingsprobleem zowel gesproken is over het ‘laaghangend fruit’, maatregelen die individuele akkerbouwers zelf kunnen nemen, als over meer infrastructurele maatregelen waarvoor we ook een bijdrage van het Rijk nodig zouden hebben. „Bij maatregelen van individuele akkerbouwers gaat het bijvoorbeeld om keuzes in het bouwplan, aanvoer van organische stof, peilgestuurde drainage en het plaatsen van stuwtjes in sloten om het water vast te houden.”
Zoet water 'voor de deur'
Het belang van zoetwater voor boeren is enorm en het probleem van verzilting groot, vervolgt Baecke. „Zowel voor de akker- en tuinbouw in Zeeland. Daarbij hebben wij een enorm potentieel aan zoet water dat ‘voor onze deur’ via de Westerschelde naar zee stroomt. Wij pleiten dan ook voor de aanleg van pijpleidingen die zoet water naar Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland aanvoeren. Wij hebben dat opgenomen in een Masterplan zoetwater dat wij als landbouw samen met het overige bedrijfsleven hebben opgesteld. Dit is goed ontvangen door de provincie en het waterschap, maar voor de financiering kijken we natuurlijk ook naar het rijk. Het gaat om een fors investering die echter van groot maatschappelijk belang is. Dat plan hebben wij via Staghouwer ook bij het Rijk neergelegd, want er gaan natuurlijk meer ministeries over waterbeheer. Staghouwer vond het interessante, zonder nu al toezeggingen te doen.”
Kalender-landbouw
Baecke vertelt dat de Zeeuwen bij Staghouwer onder meer ook een pleidooi hebben gehouden tegen kalender-landbouw. „Een plan dat achter een bureau bedacht is, maar door ondernemers in de praktijk niet uit te voeren is. De natuur laat zich niet sturen om op een bepaalde datum te oogsten.”