Ruim 16 ton wintertarwe op Proefboerderij Wijnandsrade

Granen gedijen goed op de Zuid-Limburgse löss. Dit blijkt uit de recentste rassenproef van Agrifirm op Proefboerderij Wijnandsrade. Daarbij zijn negen verschillende rassen wintertarwe en zes rassen wintergerst met elkaar vergeleken. Bij wintertarwe varieert de opbrengst tussen de 15,7 ton (Extase) en 16,4 ton (Gleam en Bairstow). De andere hectareopbrengsten zijn: Calgary met 16,1 ton, Positiv met 16,0 ton, Spearhead 16,2 ton, Keltum 16,3 ton, Chevignon 16,2 ton en Agrimix (mengsel van drie rassen) 16,2 ton. Bij de rassenkeuze van de wintertarwe wijst Fred Sons, akkerbouwspecialist bij Agrifirm, op de positieve resultaten van proeven met een mengsel van drie middelvroege goed presterende rassen. „Hieruit blijkt dat dit mengsel resulteert in een gemiddeld 4 procent hogere opbrengst ten opzichte van het rekenkundig gemiddelde van de rassen enkelvoudig.” Naast een hogere opbrengst zorgt zo’n mengsel ook voor risicospreiding. Bij zijn rassenkeuze dient de teler er rekening mee te houden dat het beste ras van afgelopen seizoen in het volgende seizoen zelden als beste presteert.
Wintergerst tot 14,7 ton
De wintergerst presteert ook goed op de löss van Wijnandsrade. Met opbrengsten van 13,5 ton voor Orbit tot 14,7 ton voor Viola. Daartussen Pixel met 14,3 ton, Jakubus met 14,1 ton, Wallace zorgde voor een opbrengst van 14,6 ton en Zebra uiteindelijk voor 13,6 ton. Wat betreft de winterbrouwgerst adviseert Sons te kiezen voor het ras Pixel. „Dit is een betrouwbaar, stevig en vroeg ras met meerjarig bovengemiddelde opbrengsten,” aldus Sons. Voor wintervoergerst wijst Sons op het ras Orbit. „Dit is goed stevig ras dat als voergerst mooie opbrengsten realiseert.” Op basis van twee jaar positieve opbrengsten zijn Viola en Wallace ook het overwegen waard. Met het oog op resistentie tegen de gerstvergelingsziekte is het korte en stevige ras Zebra een optie.
15 procent lager
De in Wijnandsrade behaalde tarwe- en gerstopbrengsten zijn heel goed. Sons: „In de praktijk zijn deze opbrengsten veelal niet haalbaar. De uiteindelijke opbrengst valt dan minimaal 15 procent (circa 2 tot 2,5 ton) lager uit. Je dient dan toch rekening te houden opbrengstverlagende effecten zoals spuitsporen en schaduw.”