40e Boerenkaaskeuring Zuid-Nederland

In de ochtend van de 40ste Boerenkaaskeuring worden de kazen en zuivel beoordeeld door de keurmeesters. Deze letten onder andere op de kwaliteit van de korst, de vorm, de structuur, de stevigheid, de geur, de smaak en de verdeling van de gaatjes in de kaas. „Kenmerkend voor de Boerenkaas en -zuivel is de verscheidenheid in geur en smaak”, aldus de organisatoren. „Dat is één van de karakteristieke eigenschappen die het product bijzondere charme verleent. Per kaasboerderij proef je als het ware de verschillen in voer, grondsoort, gras, receptuur en bereidingswijze. Allemaal onderdelen die het vakmanschap van de maker bevestigen.
Robotgestuurd
’s Middags is er een rondleiding op kaasboerderij Schellach met een nieuwe winkel, kaasopslag met robotgestuurde kaasbehandelingslijn en agrarische kinderopvang.
Klik hier voor meer informatie over boerenzuivel.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel