Gezonde snacks met reststromen uit de akkerbouw

„Bijna 25 procent van de reststromen in de glastuinbouw en vollegrondsteelt belandt op de vuilnishoop”, aldus Art Muijsenberg van Bitez. Zijn bedrijf is een van de deelnemers die meedoet aan het derde programma Bl.inc.
Chips van champignons
„Ons doel is om juist met die reststromen een gezond, duurzaam en aantrekkelijk product te maken dat een alternatief is voor de ongezonde snackproducten die nu op de markt zijn", vervolgt Muijsenberg. „We hebben al een aantal producten ontwikkeld, waaronder chips op basis van de reststromen van champignons. Maar we willen dit breder trekken: hoe kunnen we op een slimme manier reststromen verwaarden in de gehele keten, van teler tot consument? We zien in het voedselsysteem veel rotzooi op de markt terwijl er veel goed, gezond en hoog kwalitatief voedsel (reststromen) wordt weggegooid. „Dit moet anders als we een gezond, duurzaam en eerlijk Nederlands voedselsysteem willen achterlaten voor de volgende generatie."
Voor ouderen
Op dit moment is Bitez bezig met het ontwikkelen van gezonde snacks voor ouderen. Muijsenberg: „Er wonen zo’n 115.000 ouderen in verzorgingshuizen waarvan bijna 20 procent niet voldoende gezonde voedingstoffen binnenkrijgt. Ondervoeding bij ouderen is echt een groot probleem. Dat is niet goed voor de ouderen zelf: ze zijn minder vitaal, hebben minder spiermassa en de kans op vallen wordt steeds groter. Dit ‘kost’ ons jaarlijks zo’n 523 miljoen euro aan zorgkosten, dus per oudere 22.700 euro per jaar. Het zou toch fantastisch zijn als we met een gezond, lekker en duurzaam product op basis van reststromen een bijdrage leveren aan de gezondheid van onze ouderen én de zorgkosten kunnen drukken?”
Beter verdienmodel telers
Muisenberg weet inmiddels wel hoe hij de markt op moet. Maar hij erkent dat Bitez nog verder moet werken aan het opzetten van een ecosysteem van gezonde producten op basis van reststromen. „We willen de keten van teler tot consument korter en eerlijker maken. Dit levert een beter verdienmodel op voor de lokale telers want ze kunnen al hun producten, inclusief de reststromen, goed verwaarden.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Bitez Food Innovations