69 miljoen voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Limburg

Met het beschikbaar stellen van de ruim 69 miljoen euro, met medefinanciering van Europa, wil provincie Limburg het beheer van de leefgebieden van beschermde Vogel- en Habitatrichtlijnsoorten in stand houden en uitbreiden. Volgens Limburg is het een reddingsboei om ‘zeer kwetsbare vogel- en habitatssoorten te behoeden voor uitsterven als gevolg van dat de ecosystemen uit balans zijn’. „Hiermee wordt een belangrijke stap gezet naar een meer natuurinclusieve landbouw met meer oog voor biodiversiteit en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen, zoals bodem en water”, aldus de provincie.
GLB
Vanaf 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van start, waar het Agrarisch Natuur- en Landbouwbeleid onderdeel van is. Ook wordt het ANLb ingezet om de wateropgaven van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te behalen. De KRW is opgesteld om de waterkwaliteit in Europa te verbeteren.
Arenstripper
Een innovatief product dat bijvoorbeeld is voortgekomen uit het ANLb is de arenstripper, aldus Limburg. „Hierbij worden de granen geoogst, maar blijven de stoppels in het veld staan. Deze stoppels bieden beschutting en dekking voor de diersoorten in het veld, waaronder bijvoorbeeld de hamster. Ook kan deze machine zo worden afgesteld dat een deel van de graankorrels niet wordt geoogst. Het niet geoogste graan dient dan als wintervoorraad voor de hamster. Zo heeft deze een betere overlevingskans in onze provincie en kunnen overige graankorrels ontkiemen."
Minder efficiënt
Vroeger waren de landbouwmethodes volgens Limburg minder efficiënt en ging er zo’n 10 tot 20 procent van het gewas ‘verloren’. „Dit kwam ten goede aan de biodiversiteit dus de planten en diersoorten die daar leefden. Als nu slechts 5 procent van de graankorrel blijft staan door de arenstripper wordt er natuurinclusief geboerd met positieve resultaten voor de biodiversiteit en zo het totale ecosysteem."
Uitvoering
Tot 30 december 2022 kan een gecertificeerd collectief subsidie aanvragen. Het collectief zorgt er vervolgens weer voor dat de middelen voor natuur en landschapsbeheer terecht komt bij boeren en particulieren met landbouwgrond.
Meer mogelijk
De nieuwe subsidieregeling is volgens Limburg breder dan de voorgaande. „Er is afgesproken dat vanaf januari 2023 ook water- en klimaatmaatregelen subsidiabel zijn." Hierdoor wordt ingezet op onder andere het verhogen van het organische stof gehalte in de bodem (meer CO2 opslag), op het vasthouden van water en op een kwaliteitsverbetering van het oppervlakte- en grondwater volgens de Kader Richtlijn Water (KRW).

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek