Akkerbouwer Reusel slaat vooral aardappels op, grondopslag is bijzaak

Volgens Dirkx veroorzaakte zijn inmiddels opgedoekte varkenshouderij veel meer overlast dan zijn huidige aardappelopslagloods en de buitenopslag. De Reuselse agrariër kreeg eerder van de gemeente een vergunning voor een buitenopslag voor grond, zand en grind op zo’n 300 vierkante meter. Die opslag is bedoeld voor Dirkx grondverzet- en loonwerkactiviteiten. Die doet dat als nevenactiviteit naast zijn hoofactiviteit als akkerbouwer. Eerder beëindigde Dirkx zijn oude varkenshouderij op die locatie.
In ruil voor de sloop van de oude stallen mocht hij onder meer een nieuwe aardappelopslagloods bouwen. Verder mag hij op het terrein 300 m2 grond opslaan. Dat laatste schoot bij de familie Van den Hout, die behalve aan het Buspad ook aan De Hoeven woont, in het verkeerde keelgat.
Lichtoverlast led-schijnwerpers
Haar raadslieden maakten vandaag tijdens de rechtszaak in Den Haag duidelijk enorm veel overlast van af- en aanrijdende kiepwagens te vrezen. Niet alleen van de herrie van trekkers met oplegger maar ook van de lichtoverlast van de helle led-schijnwerpers. Volgens één van de Van den Houten is de vergunning zo vaag dat Dirkx elke dag tien á twintig keer met zwaar materieel over het smalle Buspad heen en weer mag rijden met bakken grond, zand, grind en zelfs puin.
Volgens de gemeentewoordvoerder zal het echt niet zo’n vaart lopen: „er ligt een geluidsonderzoek waaruit blijkt dat er geen onaanvaardbare geluidsoverlast is bij tien verkeersbewegingen per dag.”
Akkerbouwer en loonwerkondernemer Rob Dirkx zei dat hij per jaar hoogstens 15 tot 20 keer het terrein op en af rijdt om grond te storten dan wel te laden. „Het is echt maar een neventak. Ik heb al een vergunning voor een aardappelopslag en daardoor kom ik sowieso vaker op het terrein en in mijn loods. En zoveel grond kun je niet kwijt op een opslag van 30 bij 10 meter,” aldus Dirkx.
Meer grip
Rechter-staatsraad Ben Schueler stelde vast dat de familie Van den Hout meer grip wil hebben op wat er allemaal op Dirkx’ perceel wel en niet mag, „als Dirkx de grondopslag toch maar 15 a 20 keer per jaar gebruikt, waarom legt de gemeente dat niet vast in de vergunning.”
Dat vonden de gemeentewoordvoerder en raadsvrouw van Dirkx niet nodig en te beperkend voor de bedrijfsmogelijkheden van Dirkx. Een raadsman van Van den Hout zei dat het beperken van het aantal aan- en afvoerbewegingen voor de grondopslag een flinke stap in de goede richting zou betekenen.
Of staatsraad Schueler extra beperkingen in de grondopslagvergunning van Dirkx gaat opnemen blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen