'Hulst moet regie terugpakken over TGG-zeedijk Perkpolder'

De Staat kreeg er in 2021 van de gemeente Hulst een dwangsom voor van vijf miljoen euro. Er moest een plan van aanpak komen hoe met de vervuiling om zou worden gegaan. Dit plan ligt er inmiddels, na jaren van onderzoek. Volgens de Staat valt het mee met de vervuiling en zijn er geen risico’s voor de gezondheid. Voldoende is het als de situatie wordt gemonitord en het kwelwater op termijn in een gesloten opvangvoorziening komt, aldus het plan van aanpak. De gemeente Hulst heeft zich akkoord verklaard met het plan van aanpak. Daarmee is de dreiging van een dwangsom van vijf miljoen euro van de baan. Volgens de landsadvocaat is voldaan aan de opdracht die aan de dwangsom vasthing. De gemeente vindt dat ook.
Daar leggen de boeren zich niet bij neer. Ook de Stichting Schone Polder trok donderdag fel van leer tegen de gemeente Hulst en Rijkswaterstaat. Schone Polder is in tegenstelling tot de agrariërs echter niet in beroep gegaan bij de Raad van State vanwege de kosten. Volgens de actiegroep is het milieu hier de grote verliezer. ‘’Al zeven jaar lekt de dijk giftige stoffen naar het grondwater. Dat zie je nu nog niet, maar over tien jaar wel’’, zei woordvoerder Charles Heiszler.
ATM Moerdijk
De thermisch gereinigde grond waar de agrariërs zich zorgen over maken komt van ATM Moerdijk. Dit bedrijf mengde teerhoudend asfaltgranulaat bij de thermisch gereinigde grond die werd verwerkt. Landsadvocaat Edward Brans benadrukt dat de overheid destijds geen weet had van het gevaar van deze vervuilde grond. De problemen kwamen pas aan het licht toen het werk klaar was. De gemeente Hulst denkt er tegenwoordig ook zo ver. Ten tijde van het uitvaardigen van de dwangsom vond de gemeente nog dat de nationale overheid wist van de risico’s. Deze opvatting heeft Hulst bijgesteld. De Raad van State doet over enige tijd uitspraak.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen