Limburg: Aantal geïnteresseerde boeren voor stoppersregeling nog niet duidelijk

„Er staan bij ons 175 boeren op een lijst die op de hoogste willen gehouden worden over beëindigingsregelingen”, vertelt Meja van Zelst, woordvoerster van gedeputeerde Geert Gabriels (GroenLinks) die stikstof in zijn portefeuille heeft. Maar hoeveel boeren daarvan echt belangstelling hebben om te stoppen weten wij niet. Er zijn ook boeren die eerst een complete lijst willen hebben. Bijvoorbeeld ook regelingen voor transitie, extensivering of verplaatsing. En die regelingen zijn nog niet klaar. Maar ook bij gemeenten circuleren lijstjes. Dus wij weten niet hoeveel boeren er echt gebruik willen maken van een beëindigingsregeling.”
Eerste regeling drama
De eerste stoppersregeling, de MGA1, was een drama volgens van Zelst. „Omdat wij als provincie voorop liepen, waren er waren heel veel losse eindjes. Zo was bovendien nog niet centraal door het ministerie van LNV met de belastingdienst geregeld dat boeren geen claim zouden krijgen voor onterechte staatssteun. Dus daarvoor moesten wij juristen inschakelen om daar zelf achter te komen. Ook was niet duidelijk of voor de regeling het aantal vergunde dieren telde of het aantal daadwerkelijke dieren. Dus wij hopen dat dat in een volgende regeling beter geregeld is.”
Tool voor boeren
Ze kan geen datum noemen maar Van Zelst schat - afgaand op geluiden - dat de nieuwe beëindigingsregeling in juli beschikbaar komt. „Het rijk werkt nu aan een tool, waarin boeren zelf hun gegevens kunnen invoeren. En zelf kunnen zien of ze eventueel van de LBV-regeling (100 procent) of LBV+ regeling (120 procent) gebruik kunnen maken. Maar dan moet je wel je je klantenservice op orde hebben, want er komen ongetwijfeld vragen van boeren als de regeling wordt opengesteld.” Van Zelst meldt dat Limburg nog twijfelt hoe actief het zich bij de volgende regeling opstelt. Het heeft ons veel gezeik opgeleverd, terwijl het niet eens onze eigen regeling was. En we hebben al heel veel keukengesprekken met boeren gehouden.”
25 daadwerkelijk uitgekocht
In de eerste regeling - die uiteindelijk verlengd werd tot 30 november- konden 25 boeren worden uitgekocht. „Die regeling werd verlengd, omdat dergelijke procedures heel veel tijd kosten. Voor boeren is het een emotioneel proces. Het is geen kantoorbaan van negen tot vijf, maar hun leven. Dus dan gaan de gegevens vaak nog wel vier keer heen weer voordat eventueel een contract is.”
Geld over
Een gedeelte van de boeren kon dan ook niet meer geholpen worden, omdat de termijn verlopen was. Hij was ook al een keer verlengd. Er hadden zich in totaal 40 boeren aangemeld. Omdat de regeling zoveel voeten in de aarde had, was ook niet het hele potje leeg. Met de opkoop van de bedrijven was een bedrag gemoeid van 47 miljoen euro, exclusief de afgewaardeerde gronden. En dat terwijl er maar liefst 90 miljoen euro beschikbaar was.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen