Limburg: waterkwaliteit slechter af door afschaffen derogatie

Dat antwoorden Gedeputeerde Staten van Limburg op Statenvragen van GroenLinks. Uit de gegevens van de meetronde 2022 van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) blijkt dat in 62 procent van de 85 grondwatermeetpunten van de provincie sprake is van een overschrijding van de streefwaarde voor één of meer individuele gewasbeschermingsmiddelen of afbraakproducten, zo melden GS. ‘Dit percentage ligt iets hoger dan in de voorgaande meetronde, waarbij dezelfde meetpunten als in 2022 zijn bemonsterd en dezelfde meetmethode is toegepast. Wel is aan de meetronde 2022 een aantal nieuwe bestrijdingsmiddelen toegevoegd die daarvoor nog niet in de handel waren.
38 procent overschrijding
In de grondwatermeetpunten van WML) is in 21 procent van de 38 meetpunten een overschrijding aangetroffen. ‘Door bij de winningen waar dat nodig is extra zuivering toe te passen voldoet het drinkwater dat WML levert aan de wettelijke drinkwaternormen, stellen GS. Maar melden GS ook dat de vergrijzing van het grondwater doorgaat. Dat wil zeggen dat het bovenste grondwater vrijwel nergens meer echt schoon is.’ Zij werken er naar eigen zeggen via het Provinciaal Waterprogramma 2022-2027 om te onderzoeken om bestaande drinkwaterwinningen te verbeteren onderzoeken.
Afschaffen derogatie negatief
Daarbij zijn GS zich terdege bewust van de negatieve effecten van het afschaffen van de derogatie op de water- en omgevingskwaliteit. ‘Bijvoorbeeld door een verschuiving in landgebruik van permanent grasland naar akkerbouw met uitspoelingsgevoelige teelten met, in het Heuvelland, een verhoogd risico op wateroverlast.’ GS melden dat het Rijk werkt aan maatregelen om het wegvallen van die derogatie op te vangen en Limburg wil daar in het Limburgs Programma Landelijk Gebied (LPLG) op inhaken. Zij wijzen ook op het project Duurzaam Schoon Grondwater (DSG) in samenwerking met WML. DSG is gericht op aanpassingen in de bedrijfsvoering (bemesting, gewaskeuze) waarmee de uitspoeling van nitraat naar het grondwater wordt verminderd.
56 procent
GS hebben ook laten becijferen dat het areaal landbouwgrond in grondwaterbeschermingsgebieden 9.722 hectare bedraagt, op een totale omvang van 17.246 hectare. Oftewel 56 procent. In de grondwaterbeschermingsgebieden zijn waterwingebieden gelegen, met een totale oppervlakte van 1.645 hectare. Daarvan is 698 hectare (42 procent) landbouwgrond.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek