Varkenshouders stellen deuren open tijdens Weekend van het Varken

In Vinkel ontvangt de familie Leeijen bezoekers in hun varkenshouderij met ijsboerderij. Tijdens Weekend van het Varken kan iedereen via speciale kijkvensters een kijkje nemen in de verschillende afdelingen van het vermeerderingsbedrijf. Naast de varkensboerderij heeft de familie Leeijen een ijsboerderij met terras. Daar maakt ze zelf ijs van de melk van de koeien die bij het bedrijf grazen. Er is van alles te doen op het erf. De familie Leeijen, de dierenarts en de voerleverancier geven informatie over de Nederlandse Varkenshouderij. Ook voor de jeugdige bezoekers is er van alles te doen. Dat geldt voor alle deelnemende bedrijven in het Weekend.
Hoevenaer concept
In Deurne is iedereen welkom bij de familie Meulendijks. Zij geeft er zelf uitleg over de varkenshouderij en organiseert er allerlei leuke activiteiten op hun erf. Bijzonder op deze boerderij is een innovatief mestsysteem waarmee geur, stikstof en CO2 worden teruggedrongen.
Meulendijks werkt samen binnen het Hoevenaer vleesconcept. De Hoevenaer varkens leven volgens het 1-ster Beter Leven concept van de Dierenbescherming. De varkens zijn van het Duroc varkensras. Alle Hoevenaer boeren werken transparant. Ze geven consumenten de kans om via zichtvensters in hun stal te kijken. Ze besteden extra aandacht aan hun omgeving. Via films en camerabeelden uit de stal komen bezoekers nog meer te weten over de varkens. Ook is er een proeverij van het vlees.
Total Circulair Farmconcept
Meulendijks ontwikkelde daarnaast samen met andere Brabantse varkensboeren, technische bedrijven en de provincie Brabant het Total Circulair Farmconcept. Met dit systeem komt de mest van de varkens in een laagje water terecht, net als in een ‘plonstoilet’ thuis. Door de verdunning en regelmatige verwijdering van de mestvloeistof worden stikstof, methaan en geur sterk gereduceerd. Via een spoelsysteem worden mest en urine continue afgevoerd uit de stal. De mest wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot een droge meststof en herbruikbaar water die in Frankrijk wordt gebruikt in de land- en tuinbouw. Water uit de mest en urine worden met behulp van bacteriën en een filtersysteem gereinigd tot schoon water. Dit water wordt gebruikt op het varkensbedrijf zelf. Om mest uit de stallen te spoelen bijvoorbeeld maar ook om stallen schoon te spuiten. Op het dak van de varkensstallen van Meulendijks, liggen zonnepanelen. Daarmee wordt voldoende stroom opgewekt voor het eigen varkensbedrijf.
Oosterlaken in Beers
In Beers doet varkenshouderij Oosterlaken mee aan het Weekend van het Varken. In de stal van Gerbert en Antonet is veel aandacht besteed aan diergezondheid en dierenwelzijn. Hun stal is uitgevoerd met een varkenstoilet en een luchtwasser die ammoniak, geur en stof uit de stal filtert. Speciale borden in de zichtstal geven uitleg over de stal en de dieren. Oosterlaken heeft hebben veel moeite gedaan om de stal in te passen in haar omgeving. De stal oogt authentiek en is omringd door boomgaarden, een vijver, wandel- en fietspaden en een picknickplaats om mensen, dieren en in het bijzonder de das een fijne leefomgeving te geven. Ook hier maakt een proeverij het programma compleet.
Van den Berkmortel
Aan de Houtsestraat in Sint-Oedenrode kunnen de gasten ook de brijvoerkeuken van de familie Van den Berkmortel bewonderen. Daar maakt ze zelf voer voor varkens van reststromen uit bijvoorbeeld de frietindustrie. Iedereen kan er zien hoe varkensstallen bij warm weer, worden gekoeld. Zonnepanelen op het dak van de stallen zorgen voor elektriciteit voor het eigen bedrijf én huishoudens in de regio. Op het erf van de familie Van den Berkmortel is veel aandacht voor de natuur. Zo zijn er veel bomen geplant en is er een natuurpoel aangelegd. Het varkensvlees dat wordt geproduceerd door Marcel en Doreen is door al deze investeringen een stuk duurzamer dan vlees van traditioneel gehouden varkens. De vleespakketten van de eigen varkens worden daarom gebruikt voor de BBQ-arrangementen op het eigen bedrijf. Ze zijn te koop in de boerderij.
Klik hier voor alle deelnemende varkenshouderijen in Nederland.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Varkens Vandaag