Aa en Maas: onttrekkingsverbod ingetrokken na alle regen

Ook met nog een aantal droge en tropische dagen in het verschiet is een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater niet meer nodig, meldt waterschap Aa en Maas. Water uit sloten en beken mag vanaf woensdag 6 september weer worden gebruikt om akkers te beregenen.
Systeem goed gevuld
‘Door alle regen is het hele watersysteem, dus zowel de sloten en beken als het grondwater, goed gevuld. Het grondwater staat over het algemeen hoger dan gemiddeld en de beken in ons gebied voeren meer water’, zegt droogtecoördinator Jos Kruit. Het verbod was sinds half juni van kracht. ‘Er zal - door de tropsiche dagen, red. - weliswaar water verdampen, maar door kortere dagen en omdat de zon minder sterk is, gebeurt dat veel minder dan eerder in de zomer’, aldus Kruit. ‘En omdat de uitgangssituatie zo goed is, is dat geen probleem. Na juli viel er ook in augustus veel meer regen dan anders.’
Neerslagoverschot
Kruit vervolgt: ‘In ons werkgebied ging het vorige maand om 100 tot 130 millimeter, met lokale uitschieters tot 200 millimeter. Dat terwijl zo’n 80 millimeter normaal is. Op dit moment is er mede daardoor sprake van een neerslagoverschot van 40 millimeter.’ Dit betekent dat er dit jaar meer regen is gevallen dan dat er met verdamping is ‘verdwenen’. Ter vergelijking: vorig jaar was er rond deze tijd juist een tekort van 220 millimeter.
Hoger dan normaal
De natte tweede helft van de zomer heeft er ook voor gezorgd dat de grondwaterstanden verder zijn gestegen. Deze zijn nu hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Opvallend is dat dat ook geldt voor de hoger gelegen gronden, die het gevoeligst zijn voor droogte. In de afgelopen zeer droge jaren stond het grondwater daar tot wel een meter lager dan nu het geval is.
Soepeler beleid
Kruit meldt dat het waterschap met stuwen nog steeds stuurt op het vasthouden van water. ‘Wel gaan we soepeler om met vragen over een tijdelijke verlaging van het peil, bijvoorbeeld als boerenland te nat is om te kunnen oogsten.’
Twee maairondes
Op 1 september is ook de tweede maaironde gestart om te voorkomen dat sloten en beken dichtgroeien. Dit belemmert de aanvoer en afvoer van water. Deze maaironde loopt door tot 15 november. Het maaiseizoen van waterschap Aa en Maas loopt grofweg van 1 april tot en met eind november. De eerste maaironde vond plaats tussen 1 juni en 15 juli.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel