Boeren uit Sint-Michielsgestel vrezen voor afzet met verslaafdenopvang om de hoek

Behalve de vrees dat de (ex)-verslaafden, waarvan sommige ook zware psychische problemen hebben, jongeren die in poot of oogsttijd op het veld werken gaan lastig vallen, vrezen ze voor de afzet van hun tuinbouwproducten en de gezondheid van hun vee. „Een groentekweker nabij de opvang levert bijvoorbeeld prei aan Albert Heijn. Er hoeft maar één keer een spuit of naald tussen de prei terecht te komen en het is over en uit met de afzet aan supermarkten. En als een koe een naald in slikt gaat hij dood. Daarnaast werken er veel jongeren op de velden en fietsen er bijna dagelijks 300 scholieren door het gebied. Als daar mensen zwerven die een psychotische aanval krijgen gaat het goed mis,” aldus Gesteller Wim Pijnenburg vandaag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State.
Toestemming
Die deed een paar uur na de rechtszitting in Den Haag onmiddellijk uitspraak, in het nadeel voor de omwonenden en agrariërs. Want de Raad gaf met een voorlopige uitspraak toestemming voor het plaatsen van 23 portacabins voor een verslaafden- en daklozenopvang aan de Nieuwe Dijk.
De hoogste bestuursrechter gaat ervan uit dat de door gemeente Den Bosch verleende vergunning begin volgend jaar tijdens de bodemzaak wel overeind zal blijven. En mocht die toch onderuit gaan, dan zijn de cabins vrij eenvoudig weer te verwijderen. In ieder geval kunnen de gemeente en zorgstichting Reinier van Arkel opgelucht adem halen. Zij zijn al bijna drie jaar bezig om een begeleid woonproject op een oude, leegstaande boerderij aan de Nieuwe Dijk van de grond te tillen.
Intensieve begeleiding
De Raad van State ziet niet direct onoverkomelijke problemen voor de omgeving. Immers, de maximaal 21 bewoners, waarvan velen met psychische en verslavingsproblemen kampen, krijgen een intensieve vierentwintig uursbegeleiding en staan onder professioneel toezicht. Er is beveiliging op het terrein en een wijkagent die regelmatig de vinger aan de pols houdt.
Verder kunnen bezorgde omwonenden deelnemen aan een beheergroep. Bovendien selecteert de zorgstichting de bewoners van te voren, waardoor er uitdrukkelijk geen gewelddadige verslaafden, zwaar gestoorden of menden die seksueel overschrijdend gedrag vertonen in de cabins worden ondergebracht. Al met al vindt de hoogste bestuursrechter dat voldoende garantie dat het niet uit de klauw gaat lopen, zo blijkt uit de uitspraak.
Beschermde dassen
Als de Raad van State de vergunning vandaag had geschorst, had dat minimaal een half jaar extra vertraging opgeleverd. Want vanwege de aanwezigheid van beschermde dassen mogen er tussen 1 december en 1 juli geen bouwwerkzaamheden plaats vinden. Mathijs Honig van zorgstichting Reinier van Arkel deed vandaag tijdens de rechtszaak een dringend beroep op de hoogste bestuursrechter om het project niet te torpederen. „Want er is enorme behoefte is aan de opvang. Anders moeten de bewoners weer een winter op straat en in tenten doorbrengen. Het gaat om Bosschenaren met een kras op de ziel. De meeste zijn uitbehandeld maar kunnen slecht tegen een overmaat van prikkels. Daarom kiezen we voor hen voor een locatie op het platteland maar toch dicht bij de stad. De krijgen daar een dagbesteding en kunnen in een rustige omgeving tot henzelf komen,” aldus Honig in Den Haag.
Zwerven in de buurt
De uitspraak is een tegenvaller voor omwonenden, zoals Wim Pijnenburg. Hij wees rechterstaatsraad Jaap Polak er tijdens de zitting op dat omwonenden en agrariërs grote ellende vrezen als de bewoners van de woongroep in de buurt gaan zwerven. „Er fietsen elke dag 300 scholieren over de binnenwegen van en naar Den Bosch. En op het land werken ook nog eens vele jongeren bij de tuinderijbedrijven. We willen het risico niet lopen dat er wat mis gaat. Want ondanks alle goede bedoelingen kan het een keer misgaan en dan gaat het ook goed mis. Lees de kranten er maar op na. Die staan bol van de incidenten met verslaafden en mensen met psychotische aanvallen. Bovendien trekken verslaafden dealers aan. Die komen dan ook in ons gebied.” Volgens de raadsman van Den Bosch en Mathijs Honig is de kans dat zoiets gebeurt zo goed al nihil. Want selectie van de bewoners vooraf en het intensieve toezicht zou dat verhinderen.
De bodemzaak volgt begin volgend jaar. Dan gaat de Raad van State dieper in op alle voors en tegens van de opvang aan de Nieuwe Dijk, die dan al een paar maanden opvang biedt.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek