Ondanks blauwtong veel belangstelling voor bijeenkomst Brabantse Wolvencommissie

Dat de bijeenkomst van de Brabantse Wolvencommissie net over de grens in het Belgische Hamont-Achtel had volgens Johan Mees van de commissie een aantal redenen. „We wilden de bijeenkomst per se op neutraal terrein houden, dus niet op natuurgrond of bij een boer. En dit was een geschikte locatie met een zaal en een veldje voor de demonstraties.
Naast schapenhouders, waren er ook rundvee- en paardenhouders aanwezig. Wat dat betreft viel Mees de opkomst nog mee, aangezien schapenhouders met het blauwtong-virus ook nog wel iets anders aan hun hoofd hadden. „Maar er waren ook bestuurders aanwezig, uit de politiek en o.a. van ZLTO.”
Diverse rasters
Na een presentatie van Mees over de stand van zaken rondom de wolf in Brabant, Europese en Nederlandse regelgeving, schadeafhandeling en subsidiemogelijkheden voor beschermende maatregelen ging het gezelschap het veld in. Daar werden diverse mogelijkheden van bescherming tegen de wolf gedemonstreerd. Dat varieerde van flexibele rasters tot een wat steviger vijfdraadsraster-systeem en een raster met automatisch opwindsysteem dat met behulp van een quad geplaatst en opgeruimd kan worden. Ook waren er voorbeelden te zien van vaste rasters.
In gesprek
Mees vond het vooral positief dat voor- en tegenstanders van de wolf met elkaar in gesprek gingen. „We hebben nu eenmaal met de wolf te maken en we kunnen geen hek om Nederland zetten.” Mees werkt samen met de Wolvencommissie aan een voorstel om subsidie voor beschermde maatregelen open te stellen voor rundvee- en paardachtigen. Uiteindelijk is het aan het provinciebestuur om daar een besluit over te nemen. zodat die categorieën dierhouders met een enigszins gevoel weer huiswaarts konden keren na afloop.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Brabantse Wolvencommissie