Provincie Zeeland: 'Vernieuwingen veehouderij moeten sneller'

Gedeputeerde Arno Vael (BBB landbouw) ondertekende het convenant namens Gedeputeerde Staten Zeeland. Het Regieorgaan is een landelijke samenwerking gericht op het versnellen van de ontwikkeling van doorbraakinnovaties voor emissiereductie in een duurzame veehouderij.
Sinds vorig jaar werken de 'zandprovincies' Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg samen met de deelsectoren veehouderij aan vernieuwingen op het gebied van stallen, mest en emissies. In deze provincies worden veel varkens, kalveren, koeien, kippen en geiten gehouden. Zij hebben de andere zes provincies gevraagd zich aan te sluiten bij het samenwerkingsverband en bij het nationaal Regieorgaan Versnelling Innovatie Veehouderij van het Rijk.
Grote valkuil
„We willen de stikstofemissie in de veehouderij versnellen door haalbare en betaalbare duurzame oplossingen zoals versnelde toelating van nieuwe stalsystemen en biologische mestadditieven”, legt Vael uit. „In Zeeland dreigt een mesttekort. Wij willen eigenlijk geen verdere inkrimping van de melkveestapel. De beoogde verduurzaming levert in veel gevallen hoogwaardiger mestproducten op, waarmee de akkerbouw beter uit de voeten kan.”
In de zogenoemde zandprovincies zijn de afgelopen zomer al 32 pilotprojecten opgestart. Een aantal daarvan zal nog afvallen omdat ze onvoldoende levensvatbaar zijn. Voorzitter Paul Bleumink van de zes zandprovincies zei eerder al in Den Bosch dat veel beleidsmedewerkers óver de boeren praten, maar weinig mét de boeren. „Dat is een grote valkuil.” Hij noemde als pilots de Kopros om ammoniakuitstoot te verminderen, stikstofkraker Gazoo, de borging van sensoren maar ook de financiering van de innovaties.”
Het convenant moet volgend jaar worden verbreed naar sectoren zoals de akkerbouw.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Guus Daamen