Zeeland vraagt aandacht voor rustgewassen bij landbouwminister Piet Adema

Als de drie gewassen benoemd worden als rustgewas, wordt het voor landbouwers aantrekkelijker om ze te telen. Elke landbouwer moet jaarlijks aangeven welke gewassen hij of zij teelt. Gewassen die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen worden vertaald in de zogenaamde eco-regeling: een beloning voor de landbouwer voor de bijdrage die de geteelde gewassen leveren.
Suikermais
Dit jaar is er door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) onderzoek gedaan naar suikermais en de vijf doelen voor eco-activiteiten. Daaruit blijkt dat suikermais beter scoort dan de door RVO erkende rustgewassen. Daarom verdient suikermais het volgens de provincie ook om als rustgewas voor de eco-activiteiten in aanmerking te komen.
De provincie is de emissie van broeikasgassen in de teelt van suikermaïs weliswaar hoger dan in vlas, hennep en luzerne, maar aanmerkelijk lager dan in wintertarwe. Laatstgenoemde is wel als rustgewas aangemerkt. Bovendien vindt in suikermaïs veel CO2-vastlegging plaats, door het achterlaten van de gewasresten op het land; alleen de kolven worden immers geoogst. De eventuele reststromen (de niet gebruikte schutbladeren) kunnen verwerkt worden tot veevoer.
Aangemoedigd worden
Beide grassen, Timothee en Rietzwenkgras voor industriële verwerking, worden ingezaaid in het najaar en vervolgens twee tot drie jaar achtereen gemaaid en afgevoerd zonder de grond te beroeren. Beide gewassen staan nu niet bij RVO bekend als meerjarig gewas. Ook komen de gewassen niet voor in de lijst rustgewassen. 'Kortom, zowel Timothee als Rietzwenkgras voor industriële verwerking, zijn naar onze indruk ten onrechte niet op de lijst geplaatst van meerjarig gewas en rustgewas. Door beide gewassen wel op te nemen in beide lijsten worden telers via de eco-regeling aangemoedigd deze gewassen op te nemen in het bouwplan en hiermee bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelen', schrijft Zeeland.