Helft suikerbieten en veel aardappelen zitten nog in te natte Zeeuwse grond

Arjen Buijze, manager agronomie bij Cosun Beet Company in Breda vertelt dat ze met hun cijfers een week achterlopen. „Op 13 november was in Zeeland en West-Brabant 51 procent van de suikerbieten nog niet geoogst. Waar aardappelen, die langer in de grond zitten, gaan rotten valt dat met bieten mee. Die wortelen dieper, waardoor het water sneller wegzakt.” Hij ziet nog geen problemen met de kwaliteit van de bieten. Vanaf 20 september zijn de fabrieken van de bietenverwerker in Dinteloord en Hoogkerk gaan draaien.
De bietencampagne begon een week later dan vorig jaar, doordat akkerbouwers door de vele regen en kou ongeveer drie weken later konden inzaaien. Na het koude voorjaar, de natte zomer en redelijke maand september staan de bietenvelden er nu beroerd bij.
Redelijke opbrengst
Wat de opbrengst van de suikerbieten betreft kijkt Buijze naar het bietengewicht en het suikergehalte. „Het suikergehalte is dit jaar bijzonder laag. Het gewicht is wel hoog. Dat gemiddelde levert de akkerbouwers nog een redelijke opbrengst op. Landelijk is 86 ton bieten per hectare de gemiddelde wortelopbrengst, met een suikeropbrengst van 15,6 procent, door het groeiseizoen met veel nat en donker weer. Dat is meer dan een procent lager dan vorig jaar toen het gemiddeld suikergehalte 16,5 procent was. De wortelopbrengst was toen 88 ton en hoger dan voorgaande jaren.”
De fabrieken van Cosun draaien nog conform plan en verwerken 68.000 ton bieten per dag. Er is voldoende oogst, maar er is wel geschoven in de planning.
Volgens de Landbouwtelling van het CBS is het areaal suikerbieten dit jaar ruim 80 duizend hectare, vorig jaar was dat ruim 81 duizend. In Zeeland is bijna 12 duizend hectare beteeld met suikerbieten.
Aardappelen afgeschreven
Akkerbouwer in Poortvliet en bestuurder van ZLTO Hendrik Jan ten Cate heeft zelf zijn aardappelen al geoogst. Hij vindt het moeilijk inschatten wat er nog aan aardappelen in de grond zit bij collega’s. „Er zijn geen exacte cijfers van bekend. Als ik me baseer op de verhalen die ik hoor is dat wel rond de 10 procent. Op Noord-Beveland zit bijvoorbeeld nog echt veel in de grond. Daar zijn boeren met zwaardere kleigrond die soms nog meer dan de helft moeten rooien. Een deel zal inmiddels rot en afgeschreven zijn, maar hoe krijg je de rest uit de grond? Dat gaat niet meevallen.”
Door met rooimachines op de te natte akkers te rijden wordt alles kapotgereden en dat geeft het nieuwe groeiseizoen een slecht begin.
Record verbroken
Misoogsten komen in grote delen van Noordwest-Europa voor. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en België staan akker gedeeltelijk en geheel onder water. Niet eerder was een periode van dertig dagen zo nat: het record stond op 258 mm in het najaar van 1998. In De Bilt werd over de afgelopen 30 dagen, 12 oktober-10 november, 280 mm geregistreerd.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend